Gerber fájlok ellenőrzése a Gerbv szoftverrel

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-28 0 comments

Bár a Gerber fájlok generálása után elvileg nincsen akadálya a NYÁK gyártásnak, nem árt, ha minden kétséget kizáróan meggyőződünk arról, hogy a konvertálás tényleg úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna. A következőkben az ingyenesen letölthető Gerbv 2.6.1 program használatát mutatom be, amellyel egyszerűen ellenőrizhetjük a generált Gerber fájlokat.

Gerbv letöltése

SO8-DIP8 adapter Gerber fájlainak letöltése a program megismeréséhez

1. lépés

Válasszuk ki a File\Open layer(s)… menüpontot!

2. lépés

Keressük meg a megnyitni kívánt Gerber fájlokat. A CTRL billentyű folyamatos lenyomása mellett az egérrel egyszerre több réteget is kiválaszthatunk. Nyissuk meg a kijelölteket! A fájlnevek nem tartalmazhatnak ékezeteteket és egyéb egzotikus karaktereket!

3. lépés

A jobb oldali Layers ablakban tetszés szerint tehetjük láthatóvá vagy láthatatlanná az egyes rétegeket a kis pipák segítségével. Nagyítani az egérgörgő használatával tudunk, a rajzolatot pozicionálni pedig annak folyamatos lenyomása melletti mozgatással. Ha a furatok szétcsúsznának, a körvonalon kívül jelennének meg, akkor kattintson ide a megoldásért.

4. lépés

Válasszunk ki egy vagy több réteget a Layers ablakban a pipák segítségével attól függően, hogy mely rétegeken szeretnénk ellenőrzést végezni. Mi most az alkatrész oldalt és a furatokat választottuk ki.

5. lépés

Measure distances on the screen ikon kiválasztásával (jobb szélső ikon) lehetőségünk nyílik méreteket ellenőrizni a rajzolaton. Az egérmutatóval álljunk egy tetszőleges helyre a rajzolaton, majd a bal egérgomb lenyomása után húzzuk az egeret egy másik pontba, és engedjük fel a bal egérgombot. A mérni kívánt távolságot fehér vonal jelzi, és az ablak alján a Measured distance felirat után megjelenik a mérés eredménye mil mértékegységben. Amennyiben mm-ben kívánjuk a mérést elvégezni, úgy a szoftvert a View\Units menüpontban átállíthatjuk.

Ha az egyes rétegek között nincsenek elcsúszások, és az általunk vélt kritikus méretek (távolságok) is rendben vannak, akkor a megrendelés leadása után egészen biztosak lehetünk abban, hogy azt kapjuk kézhez, amit megterveztünk!

Miért érdemes még a Gerber export után is leellenőrizni a fájlokat?

Elvileg a Gerber fájloknak pontosan azt kellene tartalmazniuk, amit megterveztünk. Az egyik konverziós hiba szokott lenni, hogy a feliratok nem a megtervezett módon jelennek meg a Gerberben. Az alábbi ábrák azt mutatják, hogy az Eagle-ben készített feliratot a Gerber exportálás után miként alakítja vektoros felirattá a CAM feldolgozó. A konverzió miatt a felirat mérete és pozíciója is megváltozik, így előfordulhat, hogy a felirat kilóg majd a NYÁK tervből, holott a tervezéskor gondosan beállítottuk a méreteket és a pozíciót. Emiatt érdemes már alapértelmezésben vektoros betűtípussal dolgozni (ez az Eagle-ben is kiválasztható), így azt látjuk majd a tervezéskor, ami a Gerber fájlba is kerül.

A felirat kinézete Eagle-ben a tervezéskor.

A felirat megváltozott a Gerber exportálás után.

Ne feledjük: a NYÁK gyártás mindig a leadott Gerber fájlok alapján történik, és azok jóváhagyása után módosítást már nem tudunk elfogani (pl.: kimaradt néhány furat, a feliratban helyesírási hiba van, egy helyen a vezetőszélesség véletlenül túl kicsi lett, stb.), ezért minden esetben gondosan le kell ellenőrizni a terveket!

A furatok helyes megjelenítése

A Gerbv szoftverrel történő Gerber ellenőrzéskor előfordul, hogy a furatokat széttolva, elcsúszva jeleníti meg a Gerbv. Számos ügyfelünk jelezte, hogy ez elbizonytalanította őket abban, hogy a fúrófájlt helyesen exportálták-e ki.

A jó hír, hogy az esetek 99%-ában a fúrófájl teljesen jó, mindössze egy beállítást kell módosítani a Gerbv-ban a furatok helyes megjelenítéséhez.

A kérdéses beállítás a fúrófájl megjelenítési formátuma. A Gerber fájlokban egyértelmű, hogy a rajzolat koordinátáiban hány egész és hány tizedesjegy van, az Excellon formátumú fúrófájlban ez viszont  nincsen definiálva. Emiatt a Gerbv általában 2.4-es formátummal (két egész és két tizedesjegy) nyitja meg a fúrófájlokat. Ha az exportálás 2.5-ös formátumban történt, akkor az egyes furatok koordinátái az origóhoz képes 10x akkorák lesznek, mint kéne, és úgy tűnik, mintha szétszóródtak volna a NYÁK-on kívülre.

Megoldás:

1. Azt látjuk, a rétegek megnyitása után, hogy a furatok az áramkörök kívül szétszórva jelennek meg.

2. Jobb klikk a fúrófájlon, majd válasszuk az Edit file format menüt!

3. Vegyük ki a pipát az Autodetect checkbox-ból, és állítsuk át Digits mezőt 4-ről 5-re.

4. Az OK-ra kattintva már helyesen kell megjelenniük a furatoknak.

Az Edit file format menüben lehetőség van még más paraméterek beállítására is, ha a Digits mező módosítása nem vezetne kellő eredményre. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a fenti megoldással az esetek döntő többségében már jól jelennek meg a furatok.

Ha további segítségre van szüksége, akkor keressen minket email-ben vagy telefonon, hogy segíthessünk!