Tudnivalók az alkatrész beültetésről

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-16 0 comments

Vállaljuk nyomtatott áramkörök gépi SMD és kézi THT (furatszerelt) beültetését akár 1 munkanapos gyártási idővel prototípus beültető sorunkon. Az alkatrészeket az ügyfélnek kell biztosítania. A NYÁK-ot megrendelheti tőlünk, de vállalunk hozott NYÁK-ra történő beültetést is. A beültetésnél forrasztópasztázáshoz használt lézervágott stencileket házon belül gyártjuk, külön díjat ezekért nem számítunk fel.

HA MOST RENDEL ELŐSZÖR BEÜLTETÉST, AKKOR…

Minden felmerülő kérdésére választ adunk akár telefonon, akár email-ben küldi el kérdését. Sokan azért nem mernek belevágni az alkatrész beültetés külső céggel történő kivitelezésébe, mert nem járatosak benne, nem ismerik a technológiákat és a korlátokat. Küldje el a beültetni kívánt NYÁK tervét, és minden további információt meg fogunk Öntől kérdezni, ami szükséges számunkra, hogy legalább egy árajánlatig el tudjunk jutni. A beültetéshez szükséges Pick and Place fájlt gyakorlatilag ma már minden NYÁK tervező szoftverből ki lehet exportálni, és ugyanolyan egyszerű, mint a Gerber fájlok exportálása a NYÁK gyártáshoz, de szükség esetén mi is létre tudjuk hozni ezt a fájlt a beültetéshez.


Azért is javasoljuk, hogy kérdése esetén egyeztessünk, mert lehet, hogy Ön előzőleg már ültettetett be alkatrészeket más cégnél, de valószínűleg ott más technológiai lehetőségek álltak rendelkezésre, mint nálunk. Sajnos az alkatrész beültetéssel kapcsolatban igen szegényesek a hazai interneten található információk, így nem is várjuk el, hogy ügyfeleink ugyanolyan gyakorlattal tervezzenek és adják le megrendeléseiket alkatrész beültetésre, mint egy olyan szakember, akinek évtizedek óta a kisujjában van ez a szakma. Hívjon vagy írjon bátran, hogy segíthessünk elindulni!

TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREK

Maximális panelméret: 297x210mm (A4)

Minimális panelméret: 20x20mm

Legkisebb beültethető alkatrész: 0603 méret (imperiális – 1.6×0.8mm)

Minimális távolság két forrasztandó pad között: 0.2mm

Legnagyobb géppel beültethető SMD alkatrészméret: 30x30mm

Legkisebb alkatrésztávolság a NYÁK körvonalától:

 • Panelkeret nélküli NYÁK-okon:
  • ha egy oldalra kér beültetést: 0mm
  • ha két oldalra kér beültetést: egyik oldalon 0mm, a másik oldalon min. 3mm
 • Panelkerettel rendelkező NYÁK-okon:
  • min. 3mm szélességű panelkeret esetén nem szükséges alkatrésztávolság a kontúrtól

Beültetéshez választható forrasztópaszta: Ólmos / ólommentes (RoHS)

Beültethető SMD tokozások: SOT, SOIC, TQFP, SOP, QFN, modulok, stb.

BGA beültetés: nem vállaljuk

Ellenőrzés: AOI (Automated Optical Inspection)

A MEGRENDELÉSHEZ SZÜKSÉGES PARAMÉTEREK

Méret: adja meg a NYÁK méretét, ami tájékoztató jellegű számunkra, így elkerülhetjük a felesleges előkészítő munkát, ha véletlenül más terv fájljait tölti fel, és értesíteni tudjuk, hogy valószínűleg nem a kívánt tervet küldte el nekünk. Ha NYÁK gyártást is szeretne rendelni a beültetés mellé, azt külön kell megrendelnie, az alkatrész beültetési oldalon megjelenő ár nem tartalmazza a NYÁK-ok árát.

Forrasztón: a forraszanyag (paszta) tekintetében választhat ólmosat vagy ólommenteset, amellyel az alkatrészeket beforrasztjuk majd. Az RoHS rendelet miatt ez EU területén kizárólag ólommentes forraszanyag használható, amennyiben a termék kereskedelmi forgalomba kerül. Prototípusok vagy kereskedelmi forgalomba nem kerülő készülékek (panelek) esetén továbbra is használható az ólmos forrasztópaszta, forrasztóón. Az ólmos ón előnye, hogy alacsonyabb hőfokon használható, mint az ólommentes paszták, és jobb minőségű forrasztások érhetők el vele ugyanazon körülmények között, miközben az alkatrészek termikus igénybevétele is kisebb.

SMD beültetést kérek: amennyiben kér SMD beültetést, meg kell adnia, hogy a NYÁK melyik oldalaira kéri.

Különböző SMD alkatrészek száma: adja meg, hogy hány különböző típusú SMD alkatrészt kell beültetünk. Ez azért fontos, mert tudnunk kell, hogy hányféle alkatrészt kell betáraznunk a beültetőgépbe. Minél többféle alkatrészt kell táraznunk, az annál több időt vesz igénybe, és ez növeli a ráállás költségét.

SMD alkatrészpozíciók száma egy NYÁK-on: ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy hány darab SMD alkatrészt kell beültetnünk egy NYÁK-ra összesen, az alkatrész és forrasztási oldalt is beleértve. A beültetés árát főként ez határozza meg a tárazás és egyéb költségek mellett. Egy darab alkatrészpozíciónak számít egy ellenállás vagy kondenzátor, de pl. egy darab 100 lábú mikrokontroller is. Az árat tehát a beültetett SMD alkatrészek száma befolyásolja, nem a forrasztási pontok száma.

0,8mm-nél kisebb lábtávolságú alkatrészt tartalmaz: pipálja be, ha ennél finomabb lábkiosztású tokozást tartalmaz a terve, mert ez a precízebb pasztázás és beültetés miatt árnövelő tényező. Ilyen tokozások általában a TQFP, QFN, stb. alkatrészek. A lábtávolságot két láb középpontja közti távolságra értjük, az alábbi ábra szerint:

Furatszerelt alkatrészt tartalmaz: amennyiben kér THT (furatszerelt) alkatrész beültetést, jelölje be ezt. A THT beültetést kézzel végezzük.

Különböző furatszerelt alkatrészek száma egy NYÁK-on: adja meg, hogy hány különböző típusú furatszerelt alkatrészt kell beültetünk. Ez azért fontos, mert tudnunk kell, hogy hányféle alkatrészt kell kezelnünk a beültetés során. Minél többféle alkatrészt kell kezelnünk, az annál több időt vesz igénybe, és ez növeli a beültetés költségét.

Láb előkészítést NEM igénylő forrasztási pontok száma egy NYÁK-on: azon forrasztási pontok száma, ahol a beültetéshez nem szükséges az alkatrész lábát hajlítanunk és/vagy levágnunk. Ilyenek tipikusan a csatlakozók, tüskesorok, paneltrafók, stb. Ha pl. egy 5db 4 lábbal rendelkező csatlakozót szeretne ültettetni, akkor az 5db * 4 = 20 forrasztási pontot jelent. Tehát az SMD beültetéssel szemben ide nem az alkatrészek mennyiségét kell beírni, hanem az alkatrészek lábainak számát.

Láb előkészítést IGÉNYLŐ forrasztási pontok száma egy NYÁK-on: azon forrasztási pontok száma, ahol a beültetéshez szükséges az alkatrész lábát meghajlítanunk és/vagy levágnunk. Ilyenek tipikusan az ellenállások, diódák, kerámia kondenzátorok, stb. Ha pl. egy 5db 2 lábbal rendelkező ellenállást szeretne ültettetni, akkor az 5db * 2 = 10 forrasztási pontot jelent. Tehát az SMD beültetéssel szemben ide nem az alkatrészek mennyiségét kell beírni, hanem az alkatrészek lábainak számát.

HOGYAN KÉSZÜL EL A BEÜLTETÉS?

A beültetés folyamata az Ön megrendelésével kezdődik el.

Előkészítés

Miután megkaptuk a megrendelését, elkezdjük leellenőrizni a NYÁK gyártáshoz és a beültetéshez szükséges fájlokat gyárthatósági szempontból. Ha a NYÁK gyártást és a beültetést egyszerre rendeli meg, akkor a NYÁK terven lehetséges, hogy olyan módosításokat fogunk elvégezni, amik a működést nem befolyásolják, viszont a beültetésnél megakadályozzák a hibás forrasztások kialakulását.

Ilyen módosítás lehet például, hogy a finom osztású IC-k lábai között a forrasztásgátló lakkréteg ablakait csökkentjük az eredeti tervhez képest, így sokkal nehezebben alakulnak ki ónhidak a lábak között, ami hibás működést eredményezne. 

Eredeti Gerber fájl, túl szélesek az ablakok a lötstop rétegben, így ónhidak könnyebben kialakulnak.

Beültetett NYÁK a lötstop ablakok csökkentésével, így az ónhidak sokkal nehezebben alakulnak ki.

Ha nincsen a terven fiducial (referenciajel, ami alapján a beültetőgép felismeri a NYÁK-on a rajzolat tájolását, esetleges elcsúszását, majd ezt kompenzálja), akkor teszünk a panelra két vagy három helyre.

Ha két pad túl közel esik egymáshoz, akkor azon a részen is szerkesztünk, hogy az ónhidakat elkerüljük.

A stencil réteg pad-jeinek méretét és alakját is lehetséges, hogy módosítjuk úgy, hogy az számunkra a beültetéshez optimális legyen.

A NYÁK terv és a stencil előkészítésén túl elkezdjük a beültetés előkészítését, azaz a megrendelő által küldött Pick and Place fájl alapján a beültetőgépeinkkel kompatibilis formátumú beültető programot generálunk, illetve az automatizált optikai ellenőrző gépre is elkészítjük a programot.

Stencil vágás

Miközben a NYÁK gyártás zajlik, az SMD alkatrészek beültetéséhez szükséges stencil lézervágását is elkezdjük, de mivel a stencil kivágása sok alkatrész esetén is maximum néhányszor 10 percet vesz igénybe, lehetséges, hogy közvetlenül a beültetés előtt fogjuk elkészíteni.

Alkatrészek beérkezése

Az alkatrészek biztosítása a megrendelő feladata, és célszerű minél előbb elküldeni őket a részünkre, miután a megrendelést jóváhagytuk, mert lehetséges, hogy a NYÁK-ok előbb elkészülnek a vártnál, így a beültetést is hamarabb tudjuk elkezdeni. 

Pasztázás

SMD alkatrészek beültetése esetén a már kivágott stencilen keresztül lehúzzuk a megrendelő által választott ólmos vagy ólommentes forrasztópasztával a NYÁK-okat. A pasztázást SPI (Solder Paste Inspection) gépen ellenőrizzük, hogy nem hiányzik-e valahonnan paszta a panelről, és hogy a pasztázás illeszkedése mindenhol megfelelő-e.

Tárazás, beültetés

Az alkatrészeket elkezdjük feltárazni a beültetőgépbe, és beültetjük az első NYÁK-ot. Még beforrasztás előtt az első darabot AOI gépen ellenőrizzük, hogy minden helyre valóban a kívánt alkatrész került-e be, illetve hogy az alkatrészek (IC-k, diódák, stb.) helyes szögben állnak-e. Amennyiben minden rendben van, elvégezzük az összes panel beültetését.

Reflow kemencés forrasztás

A beültetett paneleket reflow kemencében forrasztjuk be az ólmos vagy ólommentes forraszanyaghoz illeszkedő hőprofillal.

Ellenőrzés és javítás

A beültetett paneleket AOI (Automated Optical Inspection) gépen ellenőrizzük. A folyamat során a gép minden beültetett alkatrészt megvizsgál, és kimutatja a referenciadarabhoz viszonyított eltéréseket. Amennyiben rosszul beforradt vagy nem beforradt, hiányzó alkatrészeket vagy ónhidakat és más forrasztási hibát talál a gép, azt kézi forrasztással javítjuk.

Csomagolás és kézbesítés

Minden beültetett panelt ESD védett csomagolással látunk el a kisülésekre érzékeny alkatrészek védelme érdekében. A kész panelek mellett minden maradék alkatrészt is visszaküldünk a megrendelőnek. A csomagolás elkészülése után még aznap átadjuk a paneleket a futárszolgálatnak, aki másnap kézbesíti a csomagot.

A KALKULÁTOR ÁRAI

A kalkulátor árai véglegesnek tekinthetők (és előzetes árajánlatkérés a pontos ár meghatározásához nem szükséges), ha a megrendelésnél az adatokat pontosan töltötte ki, és a megrendelés a megadott határértékeknek megfelel (alkatrész méretek, szükséges fájlok, stb.), illetve a szalagos alkatrészek egy-egy folytonos szalagban érkeznek be hozzánk. Amennyiben egy adott alkatrésztípus több szalagdarabon érkezik, akkor minden szalagdarabot újra és újra be kell fűznünk a beültetőgépbe, amely befűzésenként 599 Ft+ÁFA többletköltséggel jár. Ha ilyen többletköltség felmerülne, arról a megrendelőt az alkatrészek hozzánk történő beérkezése után tudjuk tájékoztatni. Fontos még, hogy minden új szalagnál szükséges az a plusz alkatrészmennyiség, amelyet a lejjebb levő “Az alkatrészek biztosítása” részben olvashat.

Minél nagyobb mennyiséget rendel, annál kedvezőbb darabárat ad az online felület.

Az árak egyszeri költségeket nem tartalmaznak, tehát programozási díjat vagy stencil díjat nem számítunk fel, ezeket már az első megrendeléskor sem kell kifizetni, ami kifejezetten kedvező a prototípusok beültetésénél.

GYÁRTÁSI IDŐ

Prototípusok esetén (kb. 1-2000 alkatrészig) a gyártási idő 99%-os biztonsággal tartható. Nagyobb sorozatoknál az aktuális megrendelések, illetve a beültetendő alkatrészek függvényében a gyártási időt lehetséges, hogy módosítanunk kell, amelyről a Gerber fájlok átnézése után tudjuk tájékoztatni a megrendelőt.

Expressz 1 munkanapos gyártási idő esetén az összes alkatrész beérkezését követő munkanapon a többi megrendelés mennyiségétől függően legkésőbb 19:00 óráig elkészül a beültetés.

A gyártási idő minden esetben az összes alkatrész beérkezésének napjától értendő.

ELSŐ DARAB MEGTEKINTÉSE

Nagyobb szériák esetén fel szokott merülni az igény arra, hogy az első beültetett darabot a megrendelő elvigye telephelyünkről, és leellenőrizze, hogy funkcionálisan jól működik-e, és amennyiben igen, úgy a gyártás folytatódhat.

Erre általánosságban az alábbi keretek között van lehetőség:

 • a beültetendő áramkörnek csak az egyik oldalán lehetnek SMD alkatrészek, furatszereltek mindkét oldalon lehetnek,
 • a megrendelő általi ellenőrzésnek másnapig meg kell történnie
 • amennyiben hibás a tervezés és mégsem kéri a széria beültetését, úgy az 1db NYÁK beültetését számlázzuk csak ki úgy, mintha csak 1db NYÁK-ra rendelte volna meg a beültetést. A beültetés megkezdéséhez szükséges előkészületek és beállítások miatt ennek ára jóval magasabb, mint a teljes szériára vonatkoztatva visszaosztott darabár.

Ha a fenti kritériumokon kívül esik az Ön elképzelése, akkor keresse ügyfélszolgálatunkat, mert valószínűleg tudunk megoldást találni rá.

AZ ALKATRÉSZEK BIZTOSÍTÁSA

Az alkatrészek biztosítása a megrendelő feladata. Az alkatrészeket elküldheti hozzánk egyben futárral, de hozzánk is rendelheti közvetlenül valamelyik alkatrész disztribútortól. Szükség esetén személyesen is elhozhatja címünkre a beültetendő alkatrészeket.

A beültetett alkatrészek mennyiségénél több alkatrészre van szükségünk, mert technológiai okokból az adott megrendelés beültetésére történő ráálláskor az alkatrésztekercsek (reel-ek) elején levő alkatrészeket a beültetőgép nem tudja felvenni, esetleg felvétel után elejtheti. Az alábbi alkatrészekből szükséges többet biztosítania a megrendelőnek a teljes alkatrész szükségleten felül:

– diódák, kisebb IC-k +5%, de minimum +5db

– 1206 méret felett +5%, de minimum +5db

– 1206-0805 méretig +10%, de minimum +10db

– 0603 méretnél +20%, de minimum +20db

– 8mm széles szalagon levő LED-eknél +10%, de minimum +10db

– nagyobb alkatrészek, modulok esetén +0-2db biztosítása elegendő.

Példa a többletre: ha egy 1206 méretű ellenállásból összesen 100db van a panelon, akkor 110db-ot kérünk a beültetéshez. Ha ugyanebből az alkatrészből csak 5db van összesen a panelokon, akkor összesen 15db-ot kérünk biztosítani. 

Kérjük, hogy a lehető leggyorsabb elkészülés érdekében a szalagos alkatrészek egy darab folytonos szalagon legyenek, mert minden egyes új szalag feltárazása a gépbe további időt vesz igénybe, aminek felárát szükséges felszámítanunk a végösszeghez. Továbbá kérjük, hogy ne spóroljon a szalagban levő 1-2 Ft-os alkatrészekkel, mert ha nincs belőlük elegendő, akkor lehetséges, hogy bizonyos paneleken nem lesznek beültetve azok az alkatrészek, amelyek a beültetés során kifogytak. A munkára történő újbóli feltárazás sokkal többe kerül, mint plusz 10-20db ellenállás, dióda, stb. Amennyiben valamely paneleket hiányosan tudtuk csak beültetni, azt külön csomagoljuk a többitől.

Sajnos a hazai kisebb alkatrész kereskedőknél bevett gyakorlat, hogy nem egy folytonos szalagon adják az alkatrészeket, hanem akár 1-2 darab ellenállást is levágnak egy új szalagból, és azzal egészítik ki a darabszámot. Például 100db ellenállás így érkezik: 98db egy szalagon, 2db egy másik szalagon. Ekkor a 2db-bal sajnos nem tudunk mit kezdeni, nem tudjuk feltárazni a gépbe. Amennyiben egy alkatrész nem szalagban, hanem ömlesztve érkezik be hozzánk, úgy természetesen azt is tudjuk ültetni, de tálcáról tudjuk majd ültetni, amire kézzel helyezzük fel az alkatrészeket. Tehát folytonos szalagban csak azokat az alkatrészeket kérjük, amelyeket egyébként is szalagban gyártanak.

Ha egyszerre több panel beültetését rendeli meg, akkor azok alkatrészeit paneltípusonként szétválogatva küldje el külön dobozban vagy zacskóban a csomagon belül. Ha a különböző áramkörök közös alkatrészekkel is rendelkeznek, akkor is tegye őket külön (pl. vágja szét a szalagot) az adott paneltípus csomagjába a megfelelő mennyiségi ráhagyással.

Prototípusok (néhányszor 10 darab) beültetése esetén drágább alkatrészekből (pl. processzor, mikrokontroller, stb.) nem szükséges többet biztosítani.

Fontos, hogy minden alkatrész csomagolásán egyértelműen legyen feltüntetve a típusa! Minden különböző típusú alkatrészt külön csomagolásban (pl. műanyag zacskó, fólia, doboz, stb.) kérjük eljuttatni hozzánk, ne küldjenek különböző típusú alkatrészeket egybe ömlesztve, mert azok szétválogatása időigényes és számos hibalehetőséget hordoz magában.

Ha a NYÁK-ot is tőlünk rendelte meg, akkor a beültetéskor feltöltött fájlok alapján azt be tudjuk azonosítani, és a beültetést arra végezzük el. Ha a NYÁK-ot máshonnan rendelte, akkor kérjük, hogy az alkatrészekkel együtt juttassa el hozzánk. Ha a NYÁK-ot nem tőlünk rendeli, akkor mindenképpen vegye figyelembe, hogy a különböző felületkezeléssel készül NYÁK-ok forraszthatósága időben korlátozott. Egy fél vagy egy éve gyártott NYÁK nem biztos, hogy ugyanolyan jó minőségben forrasztható, mint egy néhány napja gyártott.

Amennyiben lehetséges, az alkatrészeket még a tervezés fázisában rendelje meg (vagy legalább 1-1db-ot mindenből), mert elő szokott fordulni, hogy csak akkor derül ki, hogy a NYÁK-on túl kicsi vagy túl távol levő forrszemek vannak egy alkatrésznél, amikor már a NYÁK-ok elkészültek, és az alkatrészeket is megkaptuk. Ilyenkor előfordulhat, hogy ezeket az alkatrészeket nem tudjuk beültetni.

Szükséges leellenőriznie azt is, hogy a megvásárolt alkatrészek valóban olyan tokozásúak, amelyeket Ön kért. Néha előfordul, hogy az alkatrész disztribútorok tévedésből más tokozású alkatrészt adnak a megrendelt helyett, és ez csak a beültetés előtt derül ki, amikor már minden gépen ráálltunk a munkára. Ez igen kellemetlen, hiszen addig állnak a gépek, amíg a megfelelő tokozású alkatrészt meg nem kapjuk.

Címünk:

NYÁKÁRUHÁZ Kft.
1108 Budapest, Kozma u. 7. (Kozma-depo) 4. épület 1. em.
Tel.: 20/287-7355 

(A “Kozma-depo” mindenképpen szerepeljen a csomagon, mert a Kozma u. 7-ben több telephely is található, és némelyik futár enélkül nem talál ide. A telefonszámot is mindenképpen adja meg a csomagfeladáskor a futárszolgálatnak!)

 

FIDUCIAL-OK

A beültetéshez szükséges, hogy legalább 2db (de pontos beültetéshez inkább 3 – részletek lejjebb!) úgynevezett fiducial mark-ot (magyarul fiduciális jeleket) kell tartalmaznia a NYÁK-nak a beültetendő oldal(ak)on, pl. a két átlós sarokban. Ezek ahhoz szükségesek, hogy a beültetőgép kamerával megkeresve ezeket a pontokat, szinkronizálni tudja a beültetés koordinátáit a NYÁK tényleges helyéhez. Tehát, ha pl. picit ferdén kerül be a NYÁK a beültetőgépbe, akkor is pontosan a helyükre kerülnek majd azt alkatrészek.

A fiducial-oknak nálunk a következő követelményeknek kell megfelelniük:

– a rézrétegben 1-1,5mm átmérőjű, kör alakú pad,

– a lötstop rétegben ugyanezen középponttal 2-3mm átmérőjű, kör alakú lötstop nyitás.

Fontos, hogy amennyiben nincsenek fiducial-ok a panelon, és tőlünk rendeli a NYÁK-ot is, akkor el fogjuk helyezni a fiducial-okat a gyártás előkészítésekor olyan formában és helyre a NYÁK-on, hogy be tudjuk ültetni a panelt.

Fiducial-okkal nem rendelkező NYÁK-okat csak felár ellenében tudunk beültetni, ha tartalmaznak sűrű lábkiosztású tokozásokat, pl. (TQFP, TSSOP, QFN, stb.).

Amennyiben pontos beültetést szeretne, mindenképpen 3db fiducial-t tegyen a NYÁK-ra (panelizált esetben lehetőleg minden egyedi NYÁK-ra), ugyanis 2db fiducial-ból mindössze a panel nullpontját és az elfordulási szögét képes a beültetőgép meghatározni. Bár ez elméletben elég lenne az alkatrészek pontos beültetéséhez, azonban a NYÁK gyártás során előfordulhatnak olyan problémák, amelyek perspektivikus vagy más nem lineáris torzulást okoznak a rajzolatban.

Tipikusan ilyen a rajzolat levilágításánál használt filmek pontatlansága, nyúlása; kontúrmaráskor az anyag szálszerkezetének megbontásával járó vetemedés; hőtágulás, stb. Az ilyen probléma csak akkor küszöbölhető ki, ha legalább 3 fiducial van a NYÁK-on, és ez alapján a beültetőgép már tudja kompenzálni a nyúlásokat, torzulásokat. (Természetesen minél több fiducial van a NYÁK-on, annál pontosabb a kompenzáció, de a gyakorlat azt mutatja, hogy felesleges teleszórni fiducial-okkal a panelt, 3db fő fiducial általában elég.)

Különösen akkor fontos legalább 3db fiducial lerakása, ha finom lábkiosztású tokozások vannak a panelon (pl. TQFP, QFN, stb.). Ekkor érdemes még ezen IC-k mellé a két átlós sarkukba is 1-1db plusz fiducial-t elhelyezni.

A másik fontos eset, amikor mindkét oldalra ültetünk alkatrészt. Ekkor először az egyik oldalt pasztázzuk, ültetjük, majd reflow kemencében forrasztjuk, majd ugyanezt megismételjük a másik oldallal. Viszont az első oldal forrasztása közben a hőhatás miatt ugyancsak vetemedés, nyúlás következik be az anyagban, ami befolyásolja majd a másik oldal beültetését is. Minél vékonyabb a NYÁK anyaga, annál könnyebben vetemedik a NYÁK gyártás és a reflow kemencés forrasztás során.

PANELIZÁLÁS

Téglalap alakú egyedi NYÁK-okat nem szükséges panelizálni, ha a méretük nagyobb, mint 20x20mm. Csak a pl. kör vagy olyan más alakúakat kell panelizálni, amelyeket nem lehet stabilan és megismételhetően befogni a beültetőgépen, vagy a méretük nem éri el a 20x20mm-t. A technológiánk lehetővé teszi, hogy 20x20mm-es méretű téglalap alakú NYÁK-ot is nagy sorozatban beültessünk, az egyetlen kritérium, hogy minden NYÁK-on szükséges legalább 2db fiducial.

Ha túllógó alkatrészek vannak a panelon, vagy a kontúrtól kevesebb, mint 3mm-re is van alkatrész, akkor azokon az oldalakon szükséges panelkeret.

Kis darabszám (1-20db) eseten nem javasoljuk a panelizálást, ami Önnek is kényelmesebb, hiszen nem kell a törőfülek vagy ritzelés mentén csiszolni a NYÁK-okat széttördelés után, és valószínűleg a NYÁK gyártás ára is kedvezőbb, ha nincsen panelizálva (pl. a panelkeret árnövelő tényező szokott lenni). Nagyobb darabszám esetén viszont javasoljuk a panelizálást, mert minél több NYÁK-ot kell kezelnünk a pasztázáskor, beültetéskor, ellenőrzéskor és csomagoláskor, az annál jobban növeli a költségeket. Ezek csak ajánlások, általában minden megrendelést be tudunk ültetni függetlenül attól, hogy panelizálva van-e vagy sem.

A panelizálásról bővebben itt olvashat:

Panelizálás tervezése – általános ismertető
Panelizálás tervezése ritzeléssel
Panelizálás tervezése kitördelhető marással

PANELKERET MÉRETE

A beültetéshez nincs szükségünk panelkeretre. Így Önnek is kevesebbe kerül a NYÁK legyártatása, mert a panelkeret általában árnövelő tényező (növeli a megrendelt NYÁK felületet), illetve nem kell időt töltenie a panelkeret megtervezésével. A beültetéshez az egyetlen kritérium, hogy minden NYÁK-on szükséges legalább 2db fiducial.

STENCIL

A beültetés előtt a forrasztópaszta felvitelére házon belül lézervágott stencilt készítünk, melynek árát nem számítjuk fel. Amennyiben rendelkezik már stencillel, elküldheti az alkatrészekkel együtt, de nem biztos, hogy fogjuk tudni használni, mert általában a stencil Gerber-eket kivágásait a saját beültetési technológiánkhoz optimalizáljuk vastagságban és a kivágások szélességében, területében.

SZÜKSÉGES FÁJLOK

A megrendeléskor szükséges feltölteni az alábbi fájlokat egy darab ZIP fájlba tömörítve:

a beültetni kívánt NYÁK tervét Gerber formátumban (amit a NYÁK megrendeléskor is feltöltött); ha panelizálva van a terve, akkor a panelizált tervet kérjük feltölteni, hogy tudjuk, hol vannak pontosan a panelon a fiducial-ok, és egymástól milyen távolságra vannak az egyedi NYÁK-ok a panelon belül,

a beültetési ábrát (pozíciónyomat), amely alapján egyértelműen ellenőrizhetők az egyes alkatrészek elhelyezkedése és tájolása. Ennek hiányában a beültetés ellenőrzése hosszabb lehet, ami késlelteti az eredetileg választott gyártási időt. Ez akkor is szükséges, ha a NYÁK-ra nem kér pozíciónyomatot.

a beültetni kívánt oldal(ak)hoz tartozó stencil Gerber-eket (ez alapján készítjük el a stencilt a forrasztópasztázáshoz),

BOM listát (BOM – Bill Of Materials, azaz alkatrészlista) XLS vagy CSV formátumban, ami tartalmazza az alkatrészek darabszámát NYÁK-onként, jelét (pl. R21, C10, stb.), tokozását és értékét/típusát. Kérjük, a fájl csak azokat az alkatrészeket tartalmazza, amelyeket be kell ültetnünk. A BOM listára csak tájékoztató jelleggel van szükségünk az alkatrész mennyiségek ellenőrzése miatt. A beültetést viszont a Pick and Place fájl alapján végezzük, ezért ne írjon át értékeket a BOM listában, mert az alkatrészek ellenőrzésénél és tárazásánál ez keveredést okoz.

BOM lista példafájl letöltése itt.

Pick and place fájl, amely tartalmazza az alkatrészek jelét (pl. R21, C10, stb.), középpontjának X és Y koordinátáját a NYÁK-on, elhelyezési szögét és beültetési oldalát (az alkatrész vagy a forrasztási oldalra kerül-e). Kérjük, a fájl csak azokat az alkatrészeket tartalmazza, amelyeket be kell ültetnünk. Hasonlóan, ahogy NYÁK tervezést sem vállalunk, a Pick and Place fájl szerkesztését sem vállaljuk (alkatrészek kitörlése, hozzáadása, stb.), mivel nem tervezéssel/szerkesztéssel foglalkozunk, hanem gyártással a már kész fájlok alapján. Továbbá segítség, ha tartalmazza még a tokozás és az alkatrész típusát is. A Pick and place fájl koordinátái ne legyenek elforgatva a Gerber fájlokhoz képest 90, 180, 270 fokban. Panelizált terv esetén a legjobb, ha a Pick and place fájl, csak egy terv koordinátáit tartalmazza, nem az összes egyedi alkatrész pozícióit a panelon belül. Tehát ne a panelizált tervből exportálja a PnP fájlt, hanem az egyedi NYÁK-jának tervéből. A Pick and Place fájlban levő rajzjeleknek (C1, C2, R1, stb.) és értékekenek (100n, 10k, stb.) meg kell egyezniük a BOM listában szereplő értékekkel, különben nem tudunk felelősséget vállalni a helyes alkatrészek beültetéséért. A Pick and Place fájlban csak különböző rajzjelű alkatrészek lehetnek, pl. R1, R2, R2, stb. Nem megfelelő, ha több R1-et tartalmaz a lista, mert az ellenőrzésnél ez megnehezíti az alkatrész beazonosítását.

Pick and Place példafájl letöltése itt.

A Pick and Place fájlban szereplő forgatásokat minden esetben ellenőrizzük a pozíciónyomat alapján. Egy alkatrészt sem ültetünk be úgy, hogy a Pick and Place fájlban egyértelműen rossz forgatási érték van a pozíciónyomathoz képest. Javasoljuk, hogy a kiexportált Pick and Place fájlban a forgatásokon ne módosítson, mert ez felesleges időtöltés, hiszen ezek az értékek függenek attól is, hogy melyik gépünkön és melyik feeder-ből vagy tálcáról fogjuk az adott alkatrészt beültetni, így mindig beállítjuk ezeket az értékeket úgy, hogy végül a pozíció ábrának megfelelő legyen a beültetés.

MIRE FIGYELJEN TERVEZÉSKOR?

Amennyiben a NYÁK-okat nem tőlünk rendeli meg, úgy nem tudunk garanciát vállalni a beültetett panelek működőképességére. Ennek oka, hogy méréseink szerint bizonyos NYÁK gyártóktól hozzánk került NYÁK-ok műszaki paraméterei nem felelnek meg az IPC szabvány egyik osztályának sem (pl. túlságosan vékony furatgalvánok, igen magas vezetőszélességi tűrések), amelyek miatt a panelen levő vezetők, furatgalvánok megszakadhatnak a reflow kemencés beforrasztáskor.

Nem szelektíven ónozott NYÁK-oknál előfordulhat, hogy a nagyobb összefüggő rézfelületeken levő ón elszívja az ónpasztát az alkatrészektől a beforrasztás során, ami hibás forrasztást eredményez.

Továbbá ügyeljen arra, hogy biztosan a NYÁK felületkezelésének megfelelő ólommentes vagy ólmos forrasztópasztát/forrasztóónt válasszon az online felületen, mert pl. az ólmos tűziónozású NYÁK-okkal az általunk használt ólommentes paszta nem kompatibilis, forrasztáskor nem terül egyenletesen a pad-eken, és ez forrasztási hibákat okozhat, amikre ugyancsak nem tudunk garanciát vállalni.

Ha a NYÁK-okat nem tőlünk rendeli meg, akkor is erősen javasolt, hogy a NYÁK gyártás megkezdése ELŐTT elküldje nekünk a Gerber fájlokat, hogy azt a beültetési technológiánkhoz tudjuk optimalizálni, majd visszaküldjük Önnek, amit gyártásba küldhet. Ezzel Ön időt takarít meg, mert az időigényes javítás helyett már előbb megkaphatja a kész paneleket. Amennyiben ez nem történik meg, úgy nem tudunk garanciát vállalni a zárlat- vagy szakadásmentes beültetésre, és a hibák utólagos javítását csak külön díj ellenében vállaljuk.

Az alkatrészeket az alkatrészeken levő jelölés és a beültetési ábra (pozíciónyomat) alapján ültetjük be. Amennyiben olyan alkatrészt küld, amelynek a forgatása eltér a pozíciónyomaton levő ábrától (pl. egy LED-en a jelölés nem a katódot, hanem az anódot jelöli – ritkán, de előfordul), úgy ezt mindenképpen jelezze nekünk, hogy elkerüljük a fordított beültetést, ellenkező esetben a már beültetett alkatrészeket csak térítés ellenében tudjuk megfordítani.

Ügyeljen arra, hogy az alkatrészek lábai illeszkedjenek a NYÁK-on levő pad-ekre. Ha pl. egy 2 lábbal rendelkező alkatésznél a pad-ek túl távol vannak egymástól, és az alkatrész egyik lábai nem lógnak rá a pad-ekre teljesen, akkor az egyik pad a reflow forrasztás közben “elszívhatja” az alkatrészt. Ennek javítását csak térítés ellenében tudjuk vállalni.

Figyeljen rá továbbá, hogy a pad-ek kellően túllógjanak az alkatrészek lábain, hogy legyen lehetősége az ónnak felfutni a lábakra. Amennyiben túl nagy az alkatrész, és pl. teljesen eltakarja a pad-eket, úgy azon a ponton mechanikailag gyengébb lesz a forrasztás.

Lehetőség szerint ne tervezzen via-in-pad elrendezést, azaz az SMD pad-ekre ne tegyen via-t, mert az elszívhatja az ónt, és nem lesz kielégítő az ón mennyisége az alkatrészlábon.

Via-in-pad leszívja az ónt az IC lábairól.

Garancia

A beültetés hibaaránya az összes alkatrészre vetítve tipikusan 0,1% alatt marad. Amennyiben bármely beültetett panelnél hiba jelentkezne (zárlat, szakadás, stb.), azt térítésmentesen javítjuk.