Tudnivalók az alkatrész beültetésről

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-16 0 comments

Vállaljuk nyomtatott áramkörök gépi SMD és kézi THT (furatszerelt) beültetését akár 1 munkanapos gyártási idővel prototípus beültető sorunkon budapesti telephelyünkön. 

Cégünk ISO9001-es tanúsítvánnyal rendelkezik az alkatrészek nyomtatott áramkörökbe történő beültetése terén.

Vállaljuk az alkatrészek teljeskörű beszerzését, de az alkatrészeket az ügyfél is biztosíthatja. A NYÁK-ot megrendelheti tőlünk, de vállalunk hozott NYÁK-ra történő beültetést is. A beültetésnél forrasztópasztázáshoz használt lézervágott stencileket házon belül gyártjuk, külön díjat ezekért nem számítunk fel.

Vállaljuk továbbá kábelek előkészítését (méretre vágás, blankolás, saruzás) és forrasztását, zsugorcsövezését. A kábelszerelésre minden esetben küldött minta alapján egyedi árajánlatot adunk, ez a szolgáltatás online nem rendelhető.

HA MOST RENDEL NÁLUNK ELŐSZÖR BEÜLTETÉST, AKKOR…

Minden felmerülő kérdésére választ adunk akár telefonon, akár email-ben küldi el kérdését. Sokan azért nem mernek belevágni az alkatrész beültetés külső céggel történő kivitelezésébe, mert nem járatosak benne, nem ismerik a technológiákat és a korlátokat. Küldje el a beültetni kívánt NYÁK tervét, és minden további információt meg fogunk Öntől kérdezni, ami szükséges számunkra, hogy legalább egy árajánlatig el tudjunk jutni. A beültetéshez szükséges Pick and Place fájlt gyakorlatilag ma már minden NYÁK tervező szoftverből ki lehet exportálni, és ugyanolyan egyszerű, mint a Gerber fájlok exportálása a NYÁK gyártáshoz, de szükség esetén mi is létre tudjuk hozni ezt a fájlt a beültetéshez.

Azért is javasoljuk, hogy kérdése esetén egyeztessünk, mert lehet, hogy Ön előzőleg már ültettetett be alkatrészeket más cégnél, de valószínűleg ott más technológiai lehetőségek álltak rendelkezésre, mint nálunk. Sajnos az alkatrész beültetéssel kapcsolatban igen szegényesek a hazai interneten található információk, így nem is várjuk el, hogy ügyfeleink ugyanolyan gyakorlattal tervezzenek és adják le megrendeléseiket alkatrész beültetésre, mint egy olyan szakember, akinek évtizedek óta a kisujjában van ez a szakma. Hívjon vagy írjon bátran, hogy segíthessünk elindulni!

Továbbá nagyon fontos, hogy beültetés előtt ezt a teljes leírást elolvassa és megértse, hogy tisztában legyen azzal, hogy mi az Ön tennivalója a sikeres beültetés érdekében. Ez az oldal nem egy unalmas jogi szöveg, hanem fontos információkat tartalmazó leírás, tehát semmiképpen se ugorja át.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kézi THT alkatrészek forrasztását, mint kiegészítő szolgáltatást nyújtjuk az SMD beültetés mellé, mivel a beültetéseink 95%-ban SMD alkatrészeket tartalmaznak, de lehetnek olyan csatlakozók vagy tüskesorok, amelyek csak furatszerelt formában állnak rendelkezésre, természetesen ezeket is be tudjuk ültetni. Amennyiben csak THT (furatszerelt) beültetést kérne több százas vagy ezres alkatrész mennyiséggel, mindenképpen konzultáljon velünk (még a NYÁK gyártásának megkezdése előtt), mert egyrészt nem biztos, hogy el tudjuk vállalni a nagy mennyiségű kézi ültetést, másrészt szinte biztos, hogy olcsóbb az ültetés és az alkatrész is, ha áttervezi SMD-re a furatszerelt alkatrészeket, ha ez lehetséges.

NAGYOBB SOROZATÚ GYÁRTÁS RENDELÉSE ESETÉN

Erősen ajánljuk, hogy mielőtt egy nagyobb széria gyártását rendelné meg, mindenképpen tesztelje le az áramkörét 1-2 prototípussal (ezek beültetését szintén vállaljuk), illetve fizikailag is rendelje meg az alkatrészeket hozzá, és ne csak az adatlapi adatok alapján tervezzen, mert előfordul, hogy az adatlapok fordított polaritást, tükrözött footprint-eket tartalmaznak.

A prototípus NYÁK-ok gyártása mindenképpen ugyanannál a gyártónál történjen, mint a nagyobb sorozat gyártása, mivel tapasztalataink szerint a különböző NYÁK gyártók kissé eltérően értelmezhetik vagy kompenzálhatják a Gerber és fúrófájlokat, amelynek eredménye, hogy egy adott NYÁK gyártó pl. lehetséges, hogy felnöveli a furatméreteket, egy másik gyártó pedig nem, így a galvanizálás során azok a furatok kisebbek lesznek. Gyakran előforduló probléma SMD csatlakozók illesztőfuratainak vagy galvanizált marásainak nem megfelelő mérete. Ezek miatt pedig elképzelhető, hogy bizonyos alkatrészeket nem tudunk majd beültetni, és az akár több ezer darabnyi NYÁK gyártását kénytelen újra megrendelni, immár javított változatban. Az említetteken kívül számos méretbeli különbség lehet a különböző gyártóknál gyártatott, de ugyanazon fájlok alapján készült NYÁK-ok között, ezért semmiképpen sem ajánljuk, pl. a prototípus NYÁK-ot más cégtől rendelje, és tőlünk rögtön a végleges sorozatgyártásra szánt nagyobb darabszámot.

A prototípusok gyártása azért is szükséges, hogy be lehessen állítani a technológiát az adott panelhez. Ahány terv, annyiféle ideális paraméter létezik a gyártás során. A prototípusok ültetésénél viszont kiderülhetnek a hibák, amelyeket nagy sorozat esetén nehézkes, költséges vagy lehetetlen kijavítani. A prototípusoknál is javasoljuk a gépi ültetést, mert kézi ültetésnél nem biztos, hogy előjönnek azok a hibák, amelyek gépi ültetés során igen. Ha a beültetés során valamilyen problémát észlelünk, vagy fontos javaslatunk lenne a terv módosításával kapcsolatban, annak érdekében, hogy jobban tudjuk technologizálni a beültetést, mindenképpen keresni fogjuk ezzel kapcsolatban. 

Ha egy-egy különleges alkatrészt tervez a panelre, győződjön meg arról is, hogy nem kifutó alkatrészről van-e szó, és biztosan lesz-e még elérhető készlet akkor, amikor a beültetésre szüksége lesz.

Továbbá mindenképpen jelezze a megrendeléskor, ha olyan alkatrészt tartalmaz a beültetés, amely különleges bánásmódot igényel. A paneleket a beültetés után lehetséges, hogy lemossuk, hogy a folyasztószer maradékot eltávolítsuk, de vannak olyan alkatrészek, amelyek például nem moshatók vagy beültetés előtt szárítást igényelnek, stb. Az ilyen különleges körülményeket mindenképpen jelezze felénk, mert egy nagyobb szériánál több százezer Ft-os kára is keletkezhet ebből, ha ezeket a kritériumokat nem ismerjük.

TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREK

Maximális panelméret: 297x210mm (A4)

Minimális panelméret: 50x50mm (az ennél kisebb NYÁK-okat panelizálni szükséges)

Legkisebb beültethető alkatrész: 0603 méret (imperiális – 1.6×0.8mm)

Minimális távolság két forrasztandó pad között: 0.2mm

Legnagyobb géppel beültethető SMD alkatrészméret: 30x30mm

Legkisebb alkatrésztávolság a NYÁK körvonalától:

 • Panelkeret nélküli NYÁK-okon:
  • ha egy oldalra kér beültetést: 0mm
  • ha két oldalra kér beültetést: egyik oldalon 0mm, a másik oldalon min. 3mm
 • Panelkerettel rendelkező NYÁK-okon:
  • min. 3mm szélességű panelkeret esetén nem szükséges alkatrésztávolság a kontúrtól

Beültetéshez választható forrasztópaszta: Ólmos / ólommentes (RoHS)

Beültethető SMD tokozások: SOT, SOIC, TQFP, SOP, QFN, modulok, stb.

BGA beültetés: külön egyeztetés szükséges, kérjük, egyeztessen velünk megrendelés előtt!

Ellenőrzés: AOI (Automated Optical Inspection) gépen

A MEGRENDELÉSHEZ SZÜKSÉGES PARAMÉTEREK

Méret: adja meg a NYÁK méretét, ami tájékoztató jellegű számunkra, így elkerülhetjük a felesleges előkészítő munkát, ha véletlenül más terv fájljait tölti fel, és értesíteni tudjuk, hogy valószínűleg nem a kívánt tervet küldte el nekünk. Ha NYÁK gyártást is szeretne rendelni a beültetés mellé, azt külön kell megrendelnie, az alkatrész beültetési oldalon megjelenő ár nem tartalmazza a NYÁK-ok árát.

Forrasztón: a forraszanyag (paszta) tekintetében választhat ólmosat vagy ólommenteset, amellyel az alkatrészeket beforrasztjuk majd. Az RoHS rendelet miatt ez EU területén kizárólag ólommentes forraszanyag használható, amennyiben a termék kereskedelmi forgalomba kerül. Prototípusok vagy kereskedelmi forgalomba nem kerülő készülékek (panelek) esetén továbbra is használható az ólmos forrasztópaszta, forrasztóón. Az ólmos ón előnye, hogy alacsonyabb hőfokon használható, mint az ólommentes paszták, és jobb minőségű forrasztások érhetők el vele ugyanazon körülmények között, miközben az alkatrészek termikus igénybevétele is kisebb.

SMD beültetést kérek: amennyiben kér SMD beültetést, meg kell adnia, hogy a NYÁK melyik oldalaira kéri.

Különböző SMD alkatrészek száma: adja meg, hogy hány különböző típusú SMD alkatrészt kell beültetünk. Ez azért fontos, mert tudnunk kell, hogy hányféle alkatrészt kell betáraznunk a beültetőgépbe. Minél többféle alkatrészt kell táraznunk, az annál több időt vesz igénybe, és ez növeli a ráállás költségét.

SMD alkatrészpozíciók száma egy NYÁK-on: ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy hány darab SMD alkatrészt kell beültetnünk egy NYÁK-ra összesen, az alkatrész és forrasztási oldalt is beleértve. A beültetés árát főként ez határozza meg a tárazás és egyéb költségek mellett. Egy darab alkatrészpozíciónak számít egy ellenállás vagy kondenzátor, de pl. egy darab 100 lábú mikrokontroller is. Az árat tehát a beültetett SMD alkatrészek száma befolyásolja, nem a forrasztási pontok száma.

0,8mm-nél kisebb lábtávolságú alkatrészek száma: ha ennél finomabb lábkiosztású tokozást tartalmaz a terve, adja meg ezen alkatrészek számát egy NYÁK-on, mert ez a precízebb pasztázás és beültetés miatt árnövelő tényező. Ilyen tokozások általában a TQFP, QFN, stb. alkatrészek. A lábtávolságot két láb középpontja közti távolságra értjük, az alábbi ábra szerint:

Furatszerelt alkatrészt tartalmaz: amennyiben kér THT (furatszerelt) alkatrész beültetést, meg kell adnia, hogy a NYÁK melyik oldalaira kéri. A THT beültetést kézzel végezzük.

Összes furatszerelt forrasztási pontok száma egy NYÁK-on: adja meg, hogy egy NYÁK-on összesen hány alkatrészlábat kell beforrasztanunk. 

Láb hajlítását igénylő forrasztási pontok száma egy NYÁK-on: adja meg, hogy egy NYÁK-on összesen hány alkatrészlábat kell meghajlítanunk. Ilyen alkatrész pl. ellenállások, diódák, LED-ek. Az ilyen alkatrészek lábait általában le is kell vágni forrasztás után, tehát az erre vonatkozó mezőt is ki kell töltenie.

Láb levágását igénylő forrasztási pontok száma egy NYÁK-on: adja meg, hogy egy NYÁK-on összesen hány alkatrészlábat kell meghajlítanunk. Ilyen alkatrész pl. ellenállások, diódák, kondenzátorok, LED-ek. Az ilyen alkatrészek lábait általában meg is kell hajlítani forrasztás előtt, tehát az erre vonatkozó mezőt is ki kell töltenie.

 

HOGYAN KÉSZÜL EL A BEÜLTETÉS?

A beültetés folyamata az Ön megrendelésével kezdődik el.

Cégünk ISO9001-es tanúsítvánnyal rendelkezik az alkatrészek nyomtatott áramkörökbe történő beültetése terén. Az ISO9001 rendszer működtetését azért tartjuk fontosnak, hogy a munkafolyamataink során minden fontos lépést dokumentáljunk és vissza tudjunk ellenőrizni, szükség esetén azokon javítani és változtatni. Egy átlagos beültetési munkánál akár több GB-nyi adat és fotódokumentáció képződhet az előkészítés és gépi ellenőrzés során, amelyet 1 évig őrzünk meg. A minőségirányítási rendszerünkkel kapcsolatos kérdéseket szívesen fogadjuk, ügyfeleink részére akár személyesen be is mutatjuk a folyamatainkat telephelyünkön.

Előkészítés

Miután megkaptuk a megrendelését, elkezdjük leellenőrizni a NYÁK gyártáshoz és a beültetéshez szükséges fájlokat gyárthatósági szempontból. Ha a NYÁK gyártást és a beültetést egyszerre rendeli meg, akkor a NYÁK terven lehetséges, hogy olyan módosításokat fogunk elvégezni, amik a működést nem befolyásolják, viszont a beültetésnél megakadályozzák a hibás forrasztások kialakulását.

Ilyen módosítás lehet például, hogy a finom osztású IC-k lábai között a forrasztásgátló lakkréteg ablakait csökkentjük az eredeti tervhez képest, így sokkal nehezebben alakulnak ki ónhidak a lábak között, ami hibás működést eredményezne. 

Eredeti Gerber fájl, túl szélesek az ablakok a lötstop rétegben, így ónhidak könnyebben kialakulnak.

Beültetett NYÁK a lötstop ablakok csökkentésével, így az ónhidak sokkal nehezebben alakulnak ki.

Ha nincsen a terven fiducial (referenciajel, ami alapján a beültetőgép felismeri a NYÁK-on a rajzolat tájolását, esetleges elcsúszását, majd ezt kompenzálja), akkor teszünk a panelra két vagy három helyre.

Ha két pad túl közel esik egymáshoz, akkor azon a részen is szerkesztünk, hogy az ónhidakat elkerüljük.

A stencil réteg pad-jeinek méretét és alakját is lehetséges, hogy módosítjuk úgy, hogy az számunkra a beültetéshez optimális legyen.

A NYÁK terv és a stencil előkészítésén túl elkezdjük a beültetés előkészítését, azaz a megrendelő által küldött Pick and Place fájl alapján a beültetőgépeinkkel kompatibilis formátumú beültető programot generálunk, illetve az automatizált optikai ellenőrző gépre is elkészítjük a programot.

Stencil vágás

Miközben a NYÁK gyártás zajlik, az SMD alkatrészek beültetéséhez szükséges stencil lézervágását is elkezdjük, de mivel a stencil kivágása sok alkatrész esetén is maximum néhányszor 10 percet vesz igénybe, lehetséges, hogy közvetlenül a beültetés előtt fogjuk elkészíteni.

Alkatrészek beérkezése

Az alkatrészeket berendeljük a disztribútoroktól, vagy ha az ügyfél biztosítja az alkatrészek egy részét vagy egészét, akkor célszerű minél előbb elküldeni őket a részünkre, miután a megrendelést jóváhagytuk, mert lehetséges, hogy a NYÁK-ok előbb elkészülnek a vártnál, így a beültetést is hamarabb tudjuk elkezdeni.

Pasztázás

SMD alkatrészek beültetése esetén a már kivágott stencilen keresztül lehúzzuk a megrendelő által választott ólmos vagy ólommentes forrasztópasztával a NYÁK-okat. A pasztázást SPI (Solder Paste Inspection) gépen ellenőrizzük, hogy nem hiányzik-e valahonnan paszta a panelről, és hogy a pasztázás illeszkedése mindenhol megfelelő-e.

Tárazás, beültetés

Az alkatrészeket elkezdjük feltárazni a beültetőgépbe, és beültetjük az első NYÁK-ot. Még beforrasztás előtt az összes darabot AOI gépen ellenőrizzük, hogy minden helyre valóban a kívánt alkatrész került-e be, illetve hogy az alkatrészek (IC-k, diódák, stb.) helyes szögben állnak-e. Amennyiben minden rendben van, elvégezzük az összes panel beültetését.

Reflow kemencés forrasztás

A beültetett paneleket reflow kemencében forrasztjuk be az ólmos vagy ólommentes forraszanyaghoz illeszkedő hőprofillal.

Ellenőrzés és javítás

A beültetett paneleket AOI (Automated Optical Inspection) gépen ellenőrizzük. A folyamat során a gép minden beültetett alkatrészt megvizsgál, és kimutatja a referenciadarabhoz viszonyított eltéréseket. Amennyiben rosszul beforradt vagy nem beforradt, hiányzó alkatrészeket vagy ónhidakat és más forrasztási hibát talál a gép, azt kézi forrasztással javítjuk. A gép minden alkatrészt lefényképez, mely fényképeket 1 évig őrzünk meg minőségbizotsítási okokból.

Csomagolás és kézbesítés

Minden beültetett panelt ESD védett csomagolással látunk el a kisülésekre érzékeny alkatrészek védelme érdekében. A kész panelek mellett minden maradék alkatrészt is visszaküldünk a megrendelőnek. A csomagolás elkészülése után még aznap átadjuk a paneleket a futárszolgálatnak, aki másnap kézbesíti a csomagot.

Milyen minőségben ültetünk?

Az alábbi képeken látható, hogy a ma gyakran használatos sűrű lábkiosztású TQFP, QFN, és egyéb hasonló tokozásokat is gond nélkül tudjuk ültetni, amit kézi forrasztással minimum időigényes, de általában még problémás is beforrasztani főleg úgy, ha az áramkörnél fontos követelmény az, hogy a forrasztások igényes megjelenésűek legyenek.

A KALKULÁTOR ÁRAI

A kalkulátor árai véglegesnek tekinthetők (és előzetes árajánlatkérés a pontos ár meghatározásához nem szükséges), ha a megrendelésnél az adatokat pontosan töltötte ki, és a megrendelés a megadott határértékeknek megfelel (alkatrész méretek, szükséges fájlok, stb.), illetve a szalagos alkatrészek egy-egy folytonos szalagban érkeznek be hozzánk. Amennyiben egy adott alkatrésztípus több szalagdarabon érkezik, akkor minden szalagdarabot újra és újra be kell fűznünk a beültetőgépbe, amely befűzésenként 599 Ft+ÁFA többletköltséggel jár. Ha ilyen többletköltség felmerülne, arról a megrendelőt az alkatrészek hozzánk történő beérkezése után tudjuk tájékoztatni. Fontos még, hogy minden új szalagnál szükséges az a plusz alkatrészmennyiség, amelyet a lejjebb levő “Az alkatrészek biztosítása” részben olvashat. A folytonos szalagban érkezéssel és a plusz alkatrész mennyiségekkel természetesen csak akkor kell foglalkoznia, ha Ön biztosítja az alkatrészeket. Amennyiben mi rendeljük be őket, akkor a szükséges többletet is megrendeljük, és nem számítunk fel felárat, ha nem folytonos szalagban kapnánk az alkatrészeket.

Minél nagyobb mennyiséget rendel, annál kedvezőbb darabárat ad az online felület.

Az árak egyszeri költségeket nem tartalmaznak, tehát programozási díjat vagy stencil díjat nem számítunk fel, ezeket már az első megrendeléskor sem kell kifizetni, ami kifejezetten kedvező a prototípusok beültetésénél.

GYÁRTÁSI IDŐ

Prototípusok esetén (kb. 1-2000 alkatrészig) a gyártási idő 99%-os biztonsággal tartható. Nagyobb sorozatoknál az aktuális megrendelések, illetve a beültetendő alkatrészek függvényében a gyártási időt lehetséges, hogy módosítanunk kell, amelyről a Gerber fájlok átnézése után tudjuk tájékoztatni a megrendelőt.

Expressz 1 munkanapos gyártási idő esetén az összes alkatrész beérkezését követő munkanapon a többi megrendelés mennyiségétől függően legkésőbb 19:00 óráig elkészül a beültetés.

A gyártási idő minden esetben az összes alkatrész beérkezését követő naptól értendő.

Ha mi biztosítjuk az alkatrészeket, de valamely beszállítónál nincsen készleten egy-egy alkatrész vagy késéssel tudja szállítani, akkor értelemszerűen a gyártási idő meghosszabbodik, melyről azonnal tájékoztatjuk.

ELSŐ DARAB MEGTEKINTÉSE

Nagyobb szériák esetén fel szokott merülni az igény arra, hogy az első beültetett darabot a megrendelő elvigye telephelyünkről, és leellenőrizze, hogy funkcionálisan jól működik-e, és amennyiben igen, úgy a gyártás folytatódhat.

Erre nincsen lehetőség, mert minden részfolyamatot tömbösítve végzünk, azaz minden panelt végigviszünk egy-egy folyamaton, emiatt nagyjából egyidőben fog elkészülni az összes panel. Ha összesen 500 panelt kell gyártanunk, de ebből az elsőt teljesen készre kell szerelnünk, akkor minden folyamatnak külön kell nekiállnunk (pasztázás, pasztázás ellenőrzése, beültetés, beültetés ellenőrzése, reflow kemencés forrasztás, forrasztás utáni ellenőrzés, javítás, javítás utáni ellenőrzés), ami minden gépen annyi ráállási időt jelent, mintha 1db panel beültetését rendelte volna meg.

Emiatt mintadarab gyártását a prototípus alkatrész beültetés keretén belül tudunk vállalni, vagy ha valamilyen paraméter miatt ebben a kategíriában nem lehetséges, akkor a normál alkatrész beültetést ajánljuk.

AZ ALKATRÉSZEK BIZTOSÍTÁSA

Ha az alkatrészeket a NYÁKÁRUHÁZ Kft. biztosítja, akkor:

Az alkatrész beszerzés ára

Az alkatrész beszerzés egy kényelmi szolgáltatás, melynek ára 5000 Ft+ÁFA + az alkatrészek értékének és szállítási díjának 15%-a, amely általában fedezi a felmerülő költségeinket. 

Mennyivel olcsóbban tudjuk beszerezni az alkatrészeket, mint Ön?

Az alkatrészeket mi is ugyanannyiért tudjuk megrendelni az ismert disztribútoroktól, mint bárki más, mi is csak az egyben megrendelt mennyiség utáni kedvezményt kapjuk. Tehát nincsen ezen felül extra 20-30-50%-os kevdezményünk. Összességében az alkatrész beszerzés végösszege magasabb lesz, mintha Ön rendelné meg őket, viszont a magasabb árért cserébe az alábbi előnyöket nyújtjuk:

 • Automatikusan a beültetéshez szükséges többletmennyiséget fogjuk megrendelni, tehát nem fordulhat elő, hogy a beültetés végére elfogy egy adott alkatrészből, és nem tudjuk teljesen befejezni az ültetést.
 • Az összes alkatrészt azonosítjuk, átszámoljuk.
 • Ha egy-egy disztribútor kevesebb alkatrészt, sérült vagy más alkatrészt küld a megrendeltek helyett, akkor a reklamációt és az ügyintézést, illetve ezek költségeit mi viseljük.
 • Előfordulhat, hogy az árajánlat elfogadásakor az adott alkatrész elfogy a kiválasztott disztribútornál, ekkor más forrásból rendeljük meg.
 • Telephelyünk portaszolgálata gyakorlatilag 24 órában át tudja venni az alkatrészeket, így nem Önnek kell várnia a futárt.
 • Nem kell külön gondoskodnia arról, hogy az alkatrészek eljussanak hozzánk (csomagolás, csomagfeladás, postaköltség, utiköltség, idő, stb.)
 • Önnek a felénk leadott megrendelésen kívül nincsen további teendője.

Ehhez először szükséges az, hogy az alkatrészek beszerzésére árajánlatot kérjen. Ez az alábbi XLS fájl kitöltésével és részünkre történő elküldésével lehetésges:

A sárga mezőket értelemszerűen töltse ki, illetve az alkatrészekre vonatkozó részeket is. A  “Javasolt beszállító” és a “Cikkszám” mezők kitöltése általános ellenállások és kondenzátorok esetén nem szükséges, minden más alkatrész esetén kötelező!

A “Különleges utasítás” mezőt akkor töltse ki, ha valamilyen normáltól eltérő paramétere van az adott alkatrésznek, pl. 1%-os ellenállás.

A kitöltött táblázatot kérjük, hogy email-ben küldje el, vagy ha az online felületen rendeli meg az alkatrész beültetést, akkor a feltöltött zip fájl-ba csomagolja be a többi Gerber mellé, és pipálja be, hogy árajánlatot kér alkatrész beszerzésre.

 

Az alkatrészeket a szükséges többletmennyiséggel fogjuk megrendelni a disztribútor partnereinktől, ezzel Önnek nem kell bajlódnia. A több alkatrészre azért van szükségünk, mert a tárazásnál az SMD alkatrész szalagok elejéről néhány darab leesik, és ezeket nem tudja már a beültetőgép felvenni. A többletre főleg a kisméretű és olcsó alkatrészeknél van szükség, a nagyobb méretű alkatrészekből (mikrokontrollerek, csatlakozók, stb.) mi sem rendelünk be indokolatlanul több darabot.

Ha valamely alkatrészeket nem sikerül beszerezni egyik disztribútor partnerünktől sem, arról azonnal tájékoztatni fogjuk.

 

 

Ha az alkatrészeket részben vagy egészben Ön biztosítja, akkor:

Az alkatrészeket elküldheti hozzánk egyben futárral, de hozzánk is rendelheti közvetlenül valamelyik alkatrész disztribútortól. Szükség esetén személyesen is elhozhatja címünkre a beültetendő alkatrészeket.

A beültetett alkatrészek mennyiségénél több alkatrészre van szükségünk, mert technológiai okokból az adott megrendelés beültetésére történő ráálláskor az alkatrésztekercsek (reel-ek) elején levő alkatrészeket a beültetőgép nem tudja felvenni, esetleg felvétel után elejtheti, a kis alkatrészek elpattanhatnak, stb. Az alábbi alkatrészekből szükséges többet biztosítania a megrendelőnek a teljes alkatrész szükségleten felül:

– 8mm széles szalagon levő alkatrészeknél +1%, de minimum +20db

– 8mm-nél szélesebb szalagon, vagy tálcán vagy csőben levő nagyobb alkatrészek, modulok esetén +0-2db biztosítása elegendő.

Példa a többletre: ha egy 1206 méretű ellenállásból összesen 100db van a panelon (a 1206-os ellenállások 8mm széles szalagban vannak), akkor 120db-ot kérünk a beültetéshez. Ha ugyanebből az alkatrészből csak 5db van összesen a panelokon, akkor összesen 25db-ot kérünk biztosítani. 4000db ilyen alkatrész esetén 4040db-ot kérünk.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy:

Gyakran előforduló probléma, hogy az ügyfelek a fent leírtak ellenére sem biztosítanak többletet az alkatrészekből, hanem pontosan annyi (vagy kevesebb) ellenállást, kondenzátort, stb. küldenek, mint amennyi a panelekre kell. Ebben az esetben a beültetést tovább folytatjuk az elfogyott alkatrészek beültetése nélkül, és a panelek hiányosak lesznek. A nem beültetett alkatrészek beültetésének árát ebben az esetben is felszámítjuk, mivel a végellenőrzést nehezíti, ha külön be kell azonosítanunk, hogy egy alkatrész azért nem lett beültetve, mert időközben elfogyott, vagy azért mert pl. a beültetőgép nem tudta felvenni a szalagból.

Kérjük, hogy a lehető leggyorsabb elkészülés érdekében a szalagos alkatrészek egy darab folytonos szalagon legyenek, mert minden egyes új szalag feltárazása a gépbe további időt vesz igénybe. Továbbá kérjük, hogy ne spóroljon a szalagban levő alkatrészekkel, mert ha nincs belőlük meg a szükséges többlet, akkor lehetséges, hogy bizonyos paneleken nem lesznek beültetve azok az alkatrészek, amelyek a beültetés során kifogytak. A munkára történő újbóli feltárazás sokkal többe kerül, mint plusz 10-20db ellenállás, dióda, stb. Ha visszatértő beültetése van, akkor érdemes lehet jóval több alkatrészt vásárolnia a kedvezőbb ár miatt, a maradékot minden esetben visszaküldjük Önnek a kész panelekkel.

Sajnos a hazai kisebb alkatrész kereskedőknél bevett gyakorlat, hogy nem egy folytonos szalagon adják az alkatrészeket, hanem akár 1-2 darab ellenállást is levágnak egy új szalagból, és azzal egészítik ki a darabszámot. Például 100db ellenállás így érkezik: 98db egy szalagon, 2db egy másik szalagon. Ekkor a 2db-bal sajnos nem tudunk mit kezdeni, nem tudjuk feltárazni a gépbe. Amennyiben egy alkatrész nem szalagban, hanem ömlesztve érkezik be hozzánk, úgy természetesen azt is tudjuk ültetni, de tálcáról, amire kézzel helyezzük fel az alkatrészeket. Tehát folytonos szalagban csak azokat az alkatrészeket kérjük, amelyeket egyébként is szalagban gyártanak.

Ha egyszerre több panel beültetését rendeli meg, akkor azok alkatrészeit paneltípusonként szétválogatva küldje el külön dobozban vagy zacskóban a csomagon belül. Ha a különböző áramkörök közös alkatrészekkel is rendelkeznek, akkor is tegye őket külön (pl. vágja szét a szalagot) az adott paneltípus csomagjába a megfelelő mennyiségi ráhagyással.

A nagyméretű alkatrészekből (pl. processzor, mikrokontroller, stb.) nem szükséges többet biztosítani.

Fontos, hogy minden alkatrész csomagolásán egyértelműen legyen feltüntetve a típusa! Minden különböző típusú alkatrészt külön csomagolásban (pl. műanyag zacskó, fólia, doboz, stb.) kérjük eljuttatni hozzánk, ne küldjenek különböző típusú alkatrészeket egybe ömlesztve, mert azok szétválogatása időigényes és számos hibalehetőséget hordoz magában. 

Minden különböző típusú alkatrész legyen műanyag zacskóban, reel-en vagy a gyári csomagolásában. Nem megfelelő, ha pl. az ellenállásokat zacskó nélkül kapjuk, még akkor sem, ha a szalag hátoldalára ráírja a típust vagy értéket, mert számunkra így sokkal nehezebben kezelhetők az alkatrészek, ami lassítja a beültetést, így Ön is később tudja megkapni a kész paneleket. 

Megfelelő csomagolás: minden különböző alkatrész külön műanyag zacskóban érkezik, egyértelműen feliratozva.

NEM megfelelő: levágott szalagokat kapunk, melyek nincsen külön feliratozott műanyag zacskóban.

Ha a NYÁK-ot is tőlünk rendelte meg, akkor a beültetéskor feltöltött fájlok alapján azt be tudjuk azonosítani, és a beültetést arra végezzük el. Ha a NYÁK-ot máshonnan rendelte, akkor kérjük, hogy az alkatrészekkel együtt juttassa el hozzánk. Ha a NYÁK-ot nem tőlünk rendeli, akkor mindenképpen vegye figyelembe, hogy a különböző felületkezeléssel készül NYÁK-ok forraszthatósága időben korlátozott. Egy fél vagy egy éve gyártott NYÁK nem biztos, hogy ugyanolyan jó minőségben forrasztható, mint egy néhány napja gyártott.

Mielőtt Aliexpress-ről és eBay-ről rendelt alkatrészt küldene beültetésre, jó, ha tudja, hogy az alábbi problémák fordulhatnak elő, amelyekbe eddig már belefutottunk:

 • az alkatrész túl régi (több éves), és a forraszthatósági ideje lejárt, ezért nem jó minőségben vagy egyáltalán nem fut fel a lábakra az ón, a reflow kemencében bebarnul, a javítás esztétikusan nem lehetséges
 • selejtes csomagolás: a szalagos alkatrészeknél az átlátszó védőszalag ragasztása több helyen elengedett, ezért kiesnek az alkatrészek a szalagból
 • selejt alkatrész: pl. csatlakozók tetejét fedő sapka nincsen meg vagy könnyen leesik a csatlakozóról, így a beültetőgép nem tudja felvenni az alkatrészt
 • hamis alkatrész: az IC kivülről eredetinek tűnik, de nincsen benne valódi áramkör

A fentiek miatt mindig győződjön meg róla, hogy az alkatrész és a csomagolás is megfelelő!

Amennyiben lehetséges, az alkatrészeket még a tervezés fázisában rendelje meg (vagy legalább 1-1db-ot mindenből), mert elő szokott fordulni, hogy csak akkor derül ki, hogy a NYÁK-on túl kicsi vagy túl távol levő forrszemek vannak egy alkatrésznél, amikor már a NYÁK-ok elkészültek, és az alkatrészeket is megkaptuk. Ilyenkor előfordulhat, hogy ezeket az alkatrészeket nem tudjuk beültetni.

Szükséges leellenőriznie azt is, hogy a megvásárolt alkatrészek valóban olyan tokozásúak, amelyeket Ön kért. Néha előfordul, hogy az alkatrész disztribútorok tévedésből más tokozású alkatrészt adnak a megrendelt helyett, és ez csak a beültetés előtt derül ki, amikor már minden gépen ráálltunk a munkára. Ez igen kellemetlen, hiszen addig állnak a gépek, amíg a megfelelő tokozású alkatrészt meg nem kapjuk.

Címünk:

NYÁKÁRUHÁZ Kft.
1108 Budapest, Kozma u. 7. (Kozma-depo) 4. épület 1. em.
Tel.: 20/287-7355 

(A “Kozma-depo” mindenképpen szerepeljen a csomagon, mert a Kozma u. 7-ben több telephely is található, és némelyik futár enélkül nem talál ide. A telefonszámot is mindenképpen adja meg a csomagfeladáskor a futárszolgálatnak!)

Kérjük, hogy csak futárszolgálattal küldjenek alkatrészeket, és semmiképpen se postai levélben, mert még az ajánlott leveleket sem kézbesíti ki rendesen a Posta. Ebből többször adódott már probléma.

 

FIDUCIAL-OK

A beültetéshez szükséges, hogy legalább 2db (de pontos beültetéshez inkább 3 – részletek lejjebb!) úgynevezett fiducial mark-ot (magyarul fiduciális jeleket) kell tartalmaznia a NYÁK-nak a beültetendő oldal(ak)on, pl. a két átlós sarokban. Ezek ahhoz szükségesek, hogy a beültetőgép kamerával megkeresve ezeket a pontokat, szinkronizálni tudja a beültetés koordinátáit a NYÁK tényleges helyéhez. Tehát, ha pl. picit ferdén kerül be a NYÁK a beültetőgépbe, akkor is pontosan a helyükre kerülnek majd azt alkatrészek.

A fiducial-oknak nálunk a következő követelményeknek kell megfelelniük:

– a rézrétegben 1mm átmérőjű, kör alakú pad,

– a lötstop rétegben ugyanezen középponttal 2-3mm átmérőjű, kör alakú lötstop nyitás.

Fontos, hogy amennyiben nincsenek fiducial-ok a panelon, és tőlünk rendeli a NYÁK-ot is, akkor el fogjuk helyezni a fiducial-okat a gyártás előkészítésekor olyan formában és helyre a NYÁK-on, hogy be tudjuk ültetni a panelt.

Fiducial-okkal nem rendelkező NYÁK-okat csak felár ellenében tudunk beültetni, ha tartalmaznak sűrű lábkiosztású tokozásokat, pl. (TQFP, TSSOP, QFN, stb.).

Amennyiben pontos beültetést szeretne, mindenképpen 3db fiducial-t tegyen a NYÁK-ra (panelizált esetben lehetőleg minden egyedi NYÁK-ra), ugyanis 2db fiducial-ból mindössze a panel nullpontját és az elfordulási szögét képes a beültetőgép meghatározni. Bár ez elméletben elég lenne az alkatrészek pontos beültetéséhez, azonban a NYÁK gyártás során előfordulhatnak olyan problémák, amelyek perspektivikus vagy más nem lineáris torzulást okoznak a rajzolatban.

Tipikusan ilyen a rajzolat levilágításánál használt filmek pontatlansága, nyúlása; kontúrmaráskor az anyag szálszerkezetének megbontásával járó vetemedés; hőtágulás, stb. Az ilyen probléma csak akkor küszöbölhető ki, ha legalább 3 fiducial van a NYÁK-on, és ez alapján a beültetőgép már tudja kompenzálni a nyúlásokat, torzulásokat. (Természetesen minél több fiducial van a NYÁK-on, annál pontosabb a kompenzáció, de a gyakorlat azt mutatja, hogy felesleges teleszórni fiducial-okkal a panelt, 3db fő fiducial általában elég.)

Különösen akkor fontos legalább 3db fiducial lerakása, ha finom lábkiosztású tokozások vannak a panelon (pl. TQFP, QFN, stb.).

A másik fontos eset, amikor mindkét oldalra ültetünk alkatrészt. Ekkor először az egyik oldalt pasztázzuk, ültetjük, majd reflow kemencében forrasztjuk, majd ugyanezt megismételjük a másik oldallal. Viszont az első oldal forrasztása közben a hőhatás miatt ugyancsak vetemedés, nyúlás következik be az anyagban, ami befolyásolja majd a másik oldal beültetését is. Minél vékonyabb a NYÁK anyaga, annál könnyebben vetemedik a NYÁK gyártás és a reflow kemencés forrasztás során.

PANELIZÁLÁS

Téglalap alakú egyedi NYÁK-okat nem szükséges panelizálni, ha a méretük nagyobb, mint 20x20mm. Csak a pl. kör vagy olyan más alakúakat kell panelizálni, amelyeket nem lehet stabilan és megismételhetően befogni a beültetőgépen, vagy a méretük nem éri el a 20x20mm-t. A technológiánk lehetővé teszi, hogy 20x20mm-es méretű téglalap alakú NYÁK-ot is nagy sorozatban beültessünk, az egyetlen kritérium, hogy minden NYÁK-on szükséges legalább 2db fiducial.

Ha túllógó alkatrészek vannak a panelon, vagy a kontúrtól kevesebb, mint 3mm-re is van alkatrész, akkor azokon az oldalakon szükséges panelkeret.

Ha relatív sok alkatrész van a panelon és QFN, TQFP, stb. finom osztású tokból is sok található rajta, akkor valószínűleg jobb, ha nincsen panelizálva a NYÁK, mert hiba esetén könnyebben javítható a beültetés. Tehát nem szükséges mindenáron panelizálni, és így A4-es méret felé közelíteni a panelméretet, mert végül lehet, hogy csak bonyodalmat okoz. Ebben a legjobb, ha kikéri a tanácsunkat még a NYÁK megrendelése előtt.

Kis darabszám (1-20db) eseten nem javasoljuk a panelizálást, ami Önnek is kényelmesebb, hiszen nem kell a törőfülek vagy ritzelés mentén csiszolni a NYÁK-okat széttördelés után, és valószínűleg a NYÁK gyártás ára is kedvezőbb, ha nincsen panelizálva (pl. a panelkeret árnövelő tényező szokott lenni). Nagyobb darabszám esetén viszont javasoljuk a panelizálást, mert minél több NYÁK-ot kell kezelnünk a pasztázáskor, beültetéskor, ellenőrzéskor és csomagoláskor, az annál jobban növeli a költségeket. Ezek csak ajánlások, általában minden megrendelést be tudunk ültetni függetlenül attól, hogy panelizálva van-e vagy sem.

Ha a beültetésre alkalmas panelizált tervet nem tudja elkészíteni, akkor ezt szívesen elvégezzük Önnek ingyenesen, amennyiben a beültetést is tőlünk rendeli meg. Ha csak a panelizálást szeretné kérni, de a beültetést nem, akkor ezt a munkát külön díj ellenében végezzük el.

A panelizálásról bővebben itt olvashat:

Panelizálás tervezése – általános ismertető
Panelizálás tervezése ritzeléssel
Panelizálás tervezése kitördelhető marással

PANELKERET MÉRETE

A beültetéshez nincs szükségünk panelkeretre. Így Önnek is kevesebbe kerül a NYÁK legyártatása, mert a panelkeret általában árnövelő tényező (növeli a megrendelt NYÁK felületet), illetve nem kell időt töltenie a panelkeret megtervezésével. A beültetéshez az egyetlen kritérium, hogy minden NYÁK-on szükséges legalább 2db fiducial.

STENCIL

A beültetés előtt a forrasztópaszta felvitelére házon belül lézervágott stencilt készítünk, melynek árát nem számítjuk fel. Amennyiben rendelkezik már stencillel, elküldheti az alkatrészekkel együtt, de nem biztos, hogy fogjuk tudni használni, mert általában a stencil Gerber-eket kivágásait a saját beültetési technológiánkhoz optimalizáljuk vastagságban és a kivágások szélességében, területében.

Emiatt, ha nem rendelkezik stencillel, javasoljuk, hogy ne is rendeljen, mi úgyis kivágjuk, melynek árát nem számítjuk fel.

SZÜKSÉGES FÁJLOK

AMIT NEM KÉRÜNK:

Kérjük, hogy NE küldjön BOM listát. A beültetésre kizárólag a Pick and Place fájlra van szükségünk (lásd lejjebb). Ebből egyértelműen tudjuk generálni magunk számára a BOM listát egy gombnyomással (ha valami miatt szükségünk lenne rá, de általában nincs), viszont a BOM listából nem generálható Pick and Place fájl. Ha bármely alkatrész beültetésével kapcsolatban megjegyzése lenne, azt a megrendelés leadásakor jelezze felénk.

Miért NE küldjön BOM listát?

Számos esetben előfordul, hogy olyan Pick and Place fájlt kapunk, amiben nem szerepelnek az egyes alkatrészek értékei, csak a rajzjelek, pl. R1, R2, R3, stb. Emellé a megrendelő elküldi a BOM listát, amelyben megtalálhatók ezen alkatrészek értékei. Viszont ahhoz, hogy ezek az értékek bekerüljenek a Pick and Place fájlba (mert csak abból tudunk dolgozni), kézileg kell egyesével átmásolnunk az értékeket. Az ilyen műveletek akár sok száz alkatrész esetén magukban hordozzák az emberi hibázás lehetőségét, és Önnek, illetve nekünk is kellemetlen, ha emiatt egy-egy alkatész felcserélődik vagy kimarad a panelen.

Ha nem kéri valamely alkatrészek beültetését, akkor azokat a sorokat törölje a Pick and Place fájlból. Nem megfelelő, ha a megrendelésben küld BOM listát, és abban jelzi az alkatrészek értékét (amelyek esetleg el is térnek a Pick and Place fájlban levő értékektől), illetve abban jelzi, hogy nem kéri adott alkatrészek beültetését. A BOM lista fájlt nem fogjuk figyelembe venni az ültetéskor és az árajánlat adáskor sem!

AMIT KÉRÜNK:

Ha alkatrész beszerzésre szeretne árajánlatot kérni, akkor se BOM listát küldjön, hanem kérjük, ezt a táblázatot töltse ki és küldje el nekünk email-ben: Árajánlatkérés alkatrész beszerzéshez XLS LETÖLTÉSE.

A megrendeléskor szükséges feltölteni az alábbi fájlokat egy darab ZIP fájlba tömörítve:

Pick and place fájl:

 • amely soronként tartalmazza az alkatrészek jelét (pl. R21, C10, stb.), középpontjának X és Y koordinátáját a NYÁK-on, elhelyezési szögét és beültetési oldalát (az alkatrész vagy a forrasztási oldalra kerül-e). Kérjük, hogy csak az alkatrész középpontok koordinátáit exportálja a fájlba, ne tartalmazzon több koordinátapárt soronként, pl. Mid X, Mid Y, Ref X, Ref Y, Pad X, Pad Y, mert ezek közül sokszor nem egyértelmű, hogy melyek a középpont koordinátái valójában.
 • Kérjük, a fájl csak azokat az SMD és THT alkatrészeket tartalmazza, amelyeket be kell ültetnünk, azokat viszont mindenképpen.
 • Hasonlóan, ahogy NYÁK tervezést sem vállalunk, a Pick and Place fájl szerkesztését sem vállaljuk (alkatrészek kitörlése, hozzáadása, stb.), mivel nem tervezéssel/szerkesztéssel foglalkozunk, hanem gyártással a már kész fájlok alapján. 
 • A fájl mindenképpen tartalmazza még az alkatrész típusát is, esetleg tokozását, ha pl. 10k-ból van 0603-as és 0805-ös tokozás is a panelon. 
 • Panelizált terv esetén a legjobb, ha a Pick and place fájl, csak egy terv koordinátáit tartalmazza, nem a panelon belüli összes egyedi NYÁK alkatrész pozícióit. Tehát ne a panelizált tervből exportálja a PnP fájlt, hanem az egyedi NYÁK-jának tervéből. 
 • A Pick and Place fájlban csak különböző rajzjelű alkatrészek lehetnek, pl. R1, R2, R2, stb. Nem megfelelő, ha több pl. R1-et tartalmaz a lista.

Pick and Place példafájl letöltése itt.

A Pick and Place fájlban szereplő forgatásokat minden esetben ellenőrizzük a pozíciónyomat alapján. Egy alkatrészt sem ültetünk be úgy, hogy a Pick and Place fájlban egyértelműen rossz forgatási érték van a pozíciónyomathoz képest. Javasoljuk, hogy a kiexportált Pick and Place fájlban a forgatásokon ne módosítson, mert ez felesleges időtöltés, hiszen ezek az értékek függenek attól is, hogy melyik gépünkön és melyik feeder-ből vagy tálcáról fogjuk az adott alkatrészt beültetni, így mindig beállítjuk ezeket az értékeket úgy, hogy végül a pozíció ábrának megfelelő legyen a beültetés.

Fontos, hogy ha nem kéri valamely alkatrészek beültetését, akkor a Pick and Place fájlban ne szerepeljenek, ellenkező esetben semmilyen felelősséget nem vállalunk azért, ha olyan helyre is beültetünk alkatrészt, ahova nem kéne, és időközben pedig elfogy az adott alkatrész, majd ezt követően nem tudjuk beültetni olyan helyekre, ahova viszont szükség lenne rá.

– a beültetni kívánt NYÁK tervét Gerber formátumban (amit a NYÁK megrendeléskor is feltöltött); ha panelizálva van a terve, akkor a panelizált tervet kérjük feltölteni, hogy tudjuk, hol vannak pontosan a panelon a fiducial-ok, és egymástól milyen távolságra vannak az egyedi NYÁK-ok a panelon belül,

– a beültetési ábrát (pozíciónyomat), amely alapján egyértelműen ellenőrizhetők az egyes alkatrészek elhelyezkedése és tájolása. Ennek hiányában a beültetés ellenőrzése hosszabb lehet, ami késlelteti az eredetileg választott gyártási időt. Ez akkor is szükséges, ha a NYÁK-ra nem kér pozíciónyomatot.

a beültetni kívánt oldal(ak)hoz tartozó stencil Gerber-eket (ez alapján készítjük el a stencilt a forrasztópasztázáshoz),

MIRE FIGYELJEN TERVEZÉSKOR?

Fontos tudnia, hogy az alkatrész beültetés azaz az elektronikai panelek gyártása ugyanolyan folyamat, mint bármely más alkatrész vagy készülék gyártása: ha tapasztalat nélkül vág bele (főként úgy, hogy nem olvassa el a tanácsainkat), akkor készüljön fel arra, hogy valószínűleg lesz mit optimalizálnia a beültetendő tervén, amik már a csak a beültetés elkészülte után derülnek ki. A javaslatainkat több tízezer általunk beültetett panel és több millió beültetett alkatrész tükrében írjuk le.

Nem szelektíven ónozott NYÁK-oknál előfordulhat, hogy a nagyobb összefüggő rézfelületeken levő ón elszívja az ónpasztát az alkatrészektől a beforrasztás során, ami hibás forrasztást eredményez.

Továbbá ügyeljen arra, hogy biztosan a NYÁK felületkezelésének megfelelő ólommentes vagy ólmos forrasztópasztát/forrasztóónt válasszon az online felületen, mert pl. az ólmos tűziónozású NYÁK-okkal az általunk használt ólommentes paszta nem kompatibilis, forrasztáskor nem terül egyenletesen a pad-eken, és ez forrasztási hibákat okozhat, amikért nem tudunk felelősséget vállalni.

Ha a NYÁK-okat nem tőlünk rendeli meg, akkor is erősen javasolt, hogy a NYÁK gyártás megkezdése ELŐTT elküldje nekünk a Gerber fájlokat, hogy azt a beültetési technológiánkhoz tudjuk optimalizálni, majd visszaküldjük Önnek, amit gyártásba küldhet. Ezzel Ön időt takarít meg, mert az időigényes javítás helyett már előbb megkaphatja a kész paneleket. Amennyiben ez nem történik meg, úgy nem tudunk felelősséget vállalni a zárlat- vagy szakadásmentes beültetésre, és a hibák utólagos javítását csak külön díj ellenében vállaljuk.

Az alkatrészeket az alkatrészeken levő jelölés és a beültetési ábra (pozíciónyomat) alapján ültetjük be. Amennyiben olyan alkatrészt küld, amelynek a forgatása eltér a pozíciónyomaton levő ábrától (pl. egy LED-en a jelölés nem a katódot, hanem az anódot jelöli – ritkán, de előfordul), úgy ezt mindenképpen jelezze nekünk, hogy elkerüljük a fordított beültetést, ellenkező esetben a már beültetett alkatrészeket csak térítés ellenében tudjuk megfordítani.

Ügyeljen arra, hogy az alkatrészek lábai illeszkedjenek a NYÁK-on levő pad-ekre. Ha pl. egy 2 lábbal rendelkező alkatésznél a pad-ek túl távol vannak egymástól, és az alkatrész egyik lábai nem lógnak rá a pad-ekre teljesen, akkor az egyik pad a reflow forrasztás közben “elszívhatja” az alkatrészt. Ennek javítását csak térítés ellenében tudjuk vállalni.

Lehetőség szerint ne tervezzen nagyméretű SMD elektrolit kondenzátorokat és/vagy nagyméretű induktivitásokat közvetlenül egymás mellé, mert az általunk használt reflow kemencék infra fényét a nagy alkatrészek leárnyékolják, és így nem biztos, hogy a takarásban levő lábak is kellően felmelegednek és be fognak forradni, továbbá az sem biztos, hogy ezek utólagosan javíthatók a hely szűke miatt.

Figyeljen rá továbbá, hogy a pad-ek kellően túllógjanak az alkatrészek lábain, hogy legyen lehetősége az ónnak felfutni a lábakra. Amennyiben túl nagy az alkatrész, és pl. teljesen eltakarja a pad-eket, úgy azon a ponton mechanikailag gyengébb lesz a forrasztás.

Vegye figyelembe, hogy bár a NYÁK gyártás technológiájából adódóan akár 0,075mm-es szigetelőtávolság előállítása is lehetséges, a beültetésnél két pad között minimum 0,2mm szigetelési távolság szükséges, hogy ne képződjenek ónhidak a lábak között.

Kérjük, ne tervezzen via-in-pad elrendezést, azaz az SMD pad-ekre ne tegyen via-t, mert az elszívhatja az ónt, és nem lesz kielégítő az ón mennyisége az alkatrészlábon. Az ilyen terveket is beültetjük, de elképzelhető, hogy Önnek kézzel kell majd átforrasztania ezeket a pontokat, ha nincs kellő mennyiségű ón rajtuk.

Via-in-pad leszívja az ónt az IC lábairól.

A via-n levő pad további problémát okozhat, ha mindkét oldalra kell ültetnünk alkatrészeket, mert a furatok keresztül leszivárgó ón összegyűlhet a túloldalon egy óncsepp formájában. Ez azért problémás, mert ebben az esetben már nem sík a NYÁK felülete, tehát a pasztázáskor használt stencil nem tud a felületre rásimulni, így nem is tudjuk pasztázni a NYÁK-ot, csak akkor, ha ezeket a hibákat egyesével javítjuk kézileg. 

Via-n átszivárgott az ón, és egy óncsepp alakult ki a túloldalon, így nem lehet lepasztázni ezt az oldalt.

QFN tokozások és modulok esetében különösen fontos, hogy a gyári adatlapon szereplő footprint-et használja a tervezéskor. Sajnos sűrűn előforduló probléma, hogy a tervezőszoftverek beépített alkatrész könyvtáraiban nem az alkatrész adatlapja szerinti footprint található meg. A QFN tokozások esetében fontos, hogyha a tok alján középen egy összefüggő nagy pad található, akkor a NYÁK terven alatta legyenek furatok, ahol a forrasztópaszta le tud szivárogni a reflow kemencés forrasztás során. Ellenkező esetben az IC megemelkedhet, és bizonyos lábai nem fognak érintkezni.

QFN tokozás középen összefüggő pad-del.

A NYÁK terven nem voltak az IC alatt furatok, ezért a tokozást megemelte az alatta levő ón, mert nem tudott furatokon át lefolyni.

Egy lehetséges variáció a furatra, amely elszívja a felesleges ónt a forrasztás során.

Ugyanez a probléma előfordulhat modulok esetén is. Továbbá aszimmetrikus footprint-ű modulok esetén kifejezetten figyeljen oda a tervezéskor, mert az adatlapok nem minden esetben mutatják egyértelműen, hogy az ajánlott footprint alsó vagy felülnézetből ábrázolja az alkatrészt.

Javasoljuk, hogy mindenképpen szerezzen be tervezés ELŐTT 1-1 darabot az ilyen kritikus alkatrészekből, mert igen kellemetlen és drága, ha csak a NYÁK gyártás után derül ki, hogy az alkatrész footprintje tükörképben van a NYÁK-on, így nem beültethető.

Az alábbi képeken egy aszimmetrikus elrendezésű modul látható, illetve a footprint-jének adatlapi ajánlása.

Az ilyen nagy méretű modulok esetén érdemes azt is figyelembe venni a tervezéskor, hogy a reflow kemencés forrasztás előtt és közben is vetemedhet a NYÁK. Mivel az ilyen modulok pad-jei általában nagyok pl. egy QFN tok pad-jéhet viszonyítva, ezért a gyakorlat azt mutatja, hogy érdemesebb vastagabb stencillel pasztázunk. Ez segít abban is, ha a NYÁK el lenne vetemedve (a NYÁK gyártás során történő kontúrmegmunkálás miatt ez szinte elkerülhetetlen), akkor a vastagabb pasztarétegbe biztosabban ül majd bele a modul.

Ennek viszont egyenes következménye, hogy arra az oldalra a NYÁK-on nem biztos, hogy érdemes finom lábkiosztású tokozást vagy csatlakozót tervezni, mert ha túl sok a paszta, akkor az ónhidakat, azaz zárlatot hozhat létre két láb között. 

KÁBELSZERELÉS

Vállaljuk a beültetésen kívül kábelek méretre vágását, blankolását, saruzását, érvéghüvelyezését,  krimpelését, ónozását, forrasztását, zsugorcsövezését, stb. Ez a szolgáltatásunk online nem rendelhető, és minden esetben egyedi ajánlatot adunk rá. Ehhez szükséges, hogy email-ben elküldje a jellemző paramétereket az info@nyakaruhaz.hu címre és/vagy mintadarabot küldjön részünkre.

SZAVATOSSÁG

A beültetés és kábelszerelés hibaaránya az összes alkatrészre vetítve tipikusan 0,1% alatt marad. Amennyiben bármely beültetett panelnél vagy kábelnél a gyártásból eredő hiba jelentkezne (zárlat, szakadás, stb.), azt térítésmentesen javítjuk.

Mivel a beültetett panelek működőképessége csak részben függ az általunk biztosított alkatrészek és beültetési szolgáltatás megfelelőségétől, ezért a panelek működőképességét nem tudjuk szavatolni (ez függ a tervezés helyességétől; esetleges mikrokontrollerbe kerülő programtól; ha Ön biztosítja az alkatrészeket, akkor azok előéletétől, stb.). A szavatosság hatásköre a tőlünk megrendelt alkatrészekre és szolgáltatásokra terjed ki (NYÁK-ok, a beültetett alkatrészek, és a vállalt szabványnak megfelelő beültetés), vagy értelemszerűen azokra, amelyeket tőlünk rendelt meg ezek közül. 

Tervezési hiba esetén, pl. nem az adott alkatrész adatlapi ajánlása szerinti footprint használata; tükrözött footprint használata; alkatrész polaritásának hibás vagy nem egyértelmű feltüntetése a pozíciónyomaton, a javítást térítés ellenében tudjuk elvégezni, amennyiben a javítás lehetséges.

Az alkatrészek helyes footprint-jének és méretének körültekintő ellenőrzése a tervezéskor a tervező feladata. Amennyiben a NYÁK gyártást és a beültetést is tőlünk rendeli meg, úgy NYÁK gyártás előkészítésekor nem ellenőrizzük, hogy a NYÁK-ra tervezett footprintek valóban az adott alkatrész adatlapi ajánlásával megegyeznek-e. Ez a tervező/megrendelő feladata. Helytelen tervezés esetén nem vállalunk felelősséget a beültetett áramkör működőképességéért.

Amennyiben alkatrész beszerzést is kér, de a beszerzéshez kitöltött táblázat helytelen tokozású alkatrészt tartalmaz, és azt megrendeljük, de beültetni nem tudjuk (pl. kisebb az alkatrész, mint amit NYÁK-on levő pad feltételezne, vagy teljesen más lábkiosztású az alkatrész), akkor a helytelen méretű és az utánrendelt helyes méretű alkatrész költségét is a megrendelőnek kell állnia.

Mindenképpen jelezze a megrendeléskor, ha olyan alkatrészt tartalmaz a beültetés, amely különleges bánásmódot igényel. A paneleket a beültetés után lehetséges, hogy lemossuk, hogy a folyasztószer maradékot eltávolítsuk, de vannak olyan alkatrészek, amelyek például nem moshatók vagy beültetés előtt szárítást igényelnek, stb. Az ilyen különleges körülményeket mindenképpen jelezze felénk, mert egy nagyobb szériánál több százezer Ft-os kára is keletkezhet ebből, ha ezeket a kritériumokat nem ismerjük.

Ha panelizálva kéri a NYÁK gyártást úgy, hogy mi készítsük el (tervezzük meg) a montírt az Ön egyedi tervéből, akkor minden esetben visszaküldjük azt jóváhagyásra. Mivel a tervét és a felhasznált alkatrészeket elsősorban a tervező (megrendelő) ismeri a legjobban, így az ő feladata annak ellenőrzése, hogy az általunk készített montírba biztosan beültethetők-e az alkatrészek pl. csatlakozók túllógása miatt (nem lógna-e bele egy csatlakozó a másik NYÁK-ba, stb.), illetve a törőfülek mérete és elhelyezkedése megfelelő-e. Ha jóváhagyja a megtervezett montírozást, akkor a gyártás után utólagos reklamációt nem tudunk erre vonatkozólag elfogadni.