RoHS megfelelőség

Posted by in Tudásbázis on 2022-10-10 Comments off

RoHS kompatibilis gyártás

A 2011/65/EK rendelet értelmében az Európai Unió területén csak RoHS kompatibilis elektronikai eszközök hozhatók forgalomba.

Ez a rendelet több vegyület jelenlétét korlátozza a végtermékben, de az elektronikai ipar szempontjából az ólom az a kritikus elem, amit korlátoz. Régebben bizonyos brómvegyületeket használtak a NYÁK lemezekben tűzgátló anyagként – melyeket ugyancsak korlátoz az RoHS rendelet -, ám ezeket az elmúlt 20 évben már kiváltották olyan anyagokkal, amelyek nem esnek a korlátozás alá.

Alapértelmezetten általában tűziónozással készülnek a NYÁK lemezek. Az ónötvözet lehet ólomtartalmú vagy ólommentes. Termékfejlesztéshez, prototípusokhoz, EU-n kívüli értékesítéshez, saját célra használható az ólomtartalmú ónötvözet is, de az Európai Unió területén már nem hozható kereskedelmi forgalomba olyan termék, amely veszélyes anyagokat tartalmaz egy adott százalékos arány felett.

Emiatt az ólomtartalmú forraszanyagok nem használhatók ezekben a termékekben. A kiváltásukra a nyomtatott áramkörökön felületkezelésként csak ólommentes ón, arany, OSP és más nem ólomtartalmú vegyületet lehet használni.

Magánfelhasználásra vagy kereskedelmi forgalomba nem kerülő NYÁK-ok esetén továbbra is használhatók az ólomtartalmú forraszok, amelyeknek jobb a forraszthatósága.

Cégünk az alkatrészek beszerzésétől a végszerelésig tudja biztosítani a teljes RoHS kompatibilis gyártást. Igény esetén erről tanúsítványt állítunk ki, és kérésére független laboratórium által végzett roncsolásos anyagvizsgálattal tudjuk igazolni a megfelelőséget.

Amennyiben az Ön terméke kivételt képez az RoHS rendelet alól (pl. prototípusok, gyógyászati eszköz, autóipar, haditechnika, stb.), természetesen az ólmos gyártást is vállaljuk.