A feltöltött fájlokkal kapcsolatos tudnivalók

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-23 2 hozzászólás

Annak érdekében, hogy egy megrendelés a lehető leghamarabb gyártásba kerüljön, a lejjebb olvashatókat kérjük ügyfeleinktől a rendeléskor feltöltött fájlokkal kapcsolatban. Az itt leírt kéréseink nem a mi kényelmünket hivatottak szolgálni, hanem a félreértések lehető legbiztosabb elkerülését. 

Csak Gerber fájlokból vállaljuk a gyártást

Mindenképpen ellenőrizze a tervezés megkezdése előtt, hogy a NYÁK tervező szoftvere képes-e a gyártáshoz szükséges Gerber fájlok exportálására vagy sem. Projektfájlokból (Eagle, Sprint Layout, Altium, stb.) azért nem vállaljuk a gyártást, mert:

  1. Több esetben adódott már abból hibás gyártás, hogy a tervező nem ugyanazt a verziót használta, mint amivel mi exportáltuk a Gerbereket a gyártáshoz, és a verziókülönbségek miatt mást exportáltak a szoftverek, mint amit a tervező megtervezett.

  2. A projektfájlokból sok esetben nem derül ki 100%-os biztonsággal, hogy pontosan mit és hogyan szeretne a megrendelő gyártatni.

  3. Még gyakorlottabb ügyfeleknél is előfordult, hogy rossz rétegbe terveztek, és ennek felelősségét kívánták ránk hárítani.

A gyártásért kizárólag akkor tudunk 100%-os felelősséget vállalni, ha Gerber fájlokat fogadunk, mert ezek egyértelműen leírják az egyes rétegekbe kerülendő tartalmat, vitás helyzetek és meglepetések nem alakulhatnak ki.

Csak RS274X

A ma használatos szoftverek szinte mindegyike már az RS274X Gerber formátumot használja. A régi szoftverek az RS274D-t használták, de az ilyen Gerber fájlok megnyitása sokszor annyira nehézkes, hogy 1-2 órát is igénybe vehet, mire egyáltalán sikerül megnyitható állapotba hoznunk a fájlokat. Aztán, ha kiderül, hogy hiba van bennük, és a megrendelő javítást küld, akkor kezdődik elölről a folyamat… Az ügyfelek és a mi érdekünk is az, hogy érdemi munkával töltsük az időt, ezért kérjük, hogy lehetőség szerint ne használjanak régi DOS-os szoftvereket, amik csak az RS274D formátumban tudnak exportálni.

Fúrófájlhoz csak Excellon vagy Gerber

Ügyeljen arra, hogy a fúrófájl formátuma mindenképpen Excellon 2 vagy Gerber típusú legyen. Néhány régebbi szoftver Excellon formátumhoz hasonló fúrófájlt állít elő, de bizonyos részleteikben eltérhetnek az Excellon szabványtól, aminek következtében hibás furatpozíciók vagy átmérők lehetségesek. Az Excellon formátumról ennek a cikk második felében olvashat bővebben. Nem szabványos fúrófájl esetén nem tudunk felelősséget vállalni a helyes gyártásért!

Csak a megadott kiterjesztésekkel

Fontos, hogy a Gerber fájlok általában nem tartalmazzák, hogy melyik réteg információját tartalmazzák, pedig erre az információra szükség van a gyártás előkészítésekor. Csak akkor tudjuk garantálni, hogy a rétegek nem cserélődnek fel, ha a szakmában “szokásos” kiterjesztésekkel kapjuk a fájlokat.

Továbbá rendkívül fontos, hogy 1db fúrófájlt töltsön fel tervenként. Semmiképpen se küldje külön fúrófájlban pl. a galvanizált és nem galvanizált furatokat. Arról, hogy mely furat lesz galvanizált és melyik nem, itt olvashat bővebben.

A gyártáskor kizárólag a kiterjesztések alapján állapítjuk meg, hogy az adott fájl melyik réteghez tartozik, tartalmilag nem vetjük össze a kiterjesztéssel! Ha a kiterjesztésből mégsem derülne ki, hogy melyik réteg információját tartalmazza a Gerber, de pl. tartalmaz feliratot, akkor annak olvashatósága alapján értelmezzük az adott réteget alkatrész vagy forrasztási oldalként.

A megadottaktól eltérő kiterjesztéssel küldött fájlok esetén semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni a réteghelyes gyártásért, illetve több fúrófájl esetén a helyes furatátmérőkért, és reklamációt sem tudunk elfogadni. Tartózkodjon a .GBR, és egyéb olyan kiterjesztések használatától, amik semmilyen információval nem szolgálnak a rétegről!

A szokásos elnevezések:

.GTL, .CMP, .TOP – alkatrész oldali rézréteg
.GBL, .SOL, .BOT – forrasztás oldali rézréteg
.GTS, .STC, .SMT – alkatrész oldali forrasztásgátló réteg
.GBS, .STS, .SMB – forrasztás oldali forrasztásgátló réteg
.GTO, .PLC, .SST – alkatrész oldali pozíciónyomat
.GBO, .PLS, .SSB – forrasztás oldali pozíciónyomat
.GKO, .MILL, .GM1 – körvonal
.G1, .LY2 – belső réteg
.G2, .LY3 – belső réteg
.GTP, .PAC – alkatrész oldali stencil
.GBP, .PAS – forrasztás oldali stencil
.DRL, .DRD, .TAP – fúrófájl

További tippek

Kérjük, hogy semmiképpen se tegyen méretezővonalakat a terv egyik rétegébe se! A Gerber formátum egyértelműen tartalmazza a méreteket, a méretezővonalak eltávolítása pedig számunkra időigényes, és közben lehet, hogy olyan részeket is törlünk véletlenül az áramkörből, amelyekre szükség lenne.

Gerber exportálásnál ne türközze egyik réteget se, ezzel csak nehezíti a fájlok ellenőrzését!

feliratokatnál (pozíciónyomatoknál) azokat a részeket, amelyek kilógnak a NYÁK körvonalából, a gyártás előkészítésénél levágjuk. A feliratok forrszemekre és más forrasztható területekre rálógó részét eltávolítjuk.

Egyoldalas NYÁK esetén a furatok alapértelmezetten nem galvanizáltak, kétoldalas NYÁK-nál pedig minden furat alapértelmezetten furatgalvanizált.

kontúrmarás tervezésénél mindig vegye figyelembe a technológiai korlátokat. Ezekről bővebben itt olvashat.

Utólagos szerkesztés – nem a megrendeléshez tartozó alapszolgáltatás

Míg a tervező – érthető módon – a saját szemszögéből látja a projektjét, mi 2014 óta már sok tízezer (!) különböző tervet láttunk, és elképzelhetetlennek tűnő megoldások gyártását is kérték tőlünk. Ez azt jelenti, hogy ha egy tervben valami nem egyértelmű vagy a megrendelő a megjegyzésben leírt egy kérést, hogy hogyan szeretné, ha összemontíroznánk/forgatnánk/tükröznénk/szerkesztenénk/stb. a tervét – ami esetleg csak számára egyértelmű -, biztos, hogy legalább 2-3 értelmezést tudunk majd hozzá társítani az eddigi tapasztalataink alapján. Ilyenkor elindul egy oda-vissza kommunikáció, hogy pontosítsunk, küldözgessük a fájlokat, hogy így megfelelő lesz-e? Aztán az időigényes levélváltások sorozata után megvalósulnának a módosítások, amit a tervező is el tudott volna végezni 10-15 perc alatt, de a felesleges körök miatt így napokat késhet a gyártásba kerülés, mire mindenki mindent jóvá hagy. Ha mindenképpen szükség van a fájlok szerkesztésére, és ezt Ön nem tudja elvégezni, akkor erre a munkára külön árat adunk.