Segítség, kezdő vagyok!

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-23 0 comments

Sokszor gyártatnak nálunk a NYÁK gyártásban és tervezésben még nem túlságosan járatos ügyfeleink, akiknek nagyon szívesen segítünk. A Tudásbázist azért hoztuk létre, hogy a legfontosabb és leggyakrabban elhangzó kérdésekre választ adjunk. A Tudásbázis mérete azonban mára akkorára nőtt, ahogy ember legyen a talpán, aki kezdőként mindent megért belőle és teljes egészében átlátja. Emiatt még jobban összesűrítve néhány alapvető kérdésre adunk választ azok számára, akik még soha nem gyártattak NYÁK-ot.

Milyen szoftvert használjak?

Kizárólag olyat javaslunk, amely képes a Gerber fájlok és a fúrófájl exportálására. Ezt ma már a szoftverek 99%-a tudja, de néha bele lehet botlani olyanba is, ami nem (pl. ExpressPCB).

Mi ez a Gerber izé egyáltalán? Miért nem jó, ha PDF-ben küldöm a NYÁK tervet, hiszen az alapján én itthon simán "levasalom" a NYÁK-ot?

A gyártástechnológiánk alapvetően különbözik az otthon megszokott és kivitelezhető hobbi folyamatoktól. A munkafolyamatok egymástól elkülönülnek, és minden egyes folyamathoz tartozik valamilyen fájl. Ez hasonló az offszet nyomdákban használatos technológiához: minden színhez tartozik egy rajzolati réteg, amiket egymás után nyomnak a papírra. A NYÁK gyártásnál szükséges a fúráshoz a fúrófájl, a kontúrmaráshoz a kontúrvonal fájlja, a rézrajzolathoz ugyancsak a hozzá tartozó fájl, stb. A folyamataink tehát gépesítettek, és jól elkülönülnek egymástól, és minden folyamathoz szükségünk van egy-egy szabványos bemeneti fájlra, amiknek a formátuma a Gerber.

PDF, DXF, képek vagy egyéb más formátumból is lehetséges lenne elméletileg a gyártás, az iparban azonban ezeket senki sem használja, így értelmetlen, hogy ezek fogadására is fel legyünk készülve, főleg amiatt, hogy a Gerber fájlok generálása szinte ugyanolyan egyszerű, mint egy PDF export.

Akkor Gerber fájlok helyett elküldöm inkább a Sprint Layout vagy más szoftver projektfájlját, és az alapján kérem a gyártást!

Pár évig fogadtunk projektfájlokat a gyártáshoz, de a legnagyobb tanulság az volt, hogy sajnos sokan nem tudják megfelelően használni a tervezőszoftverüket, és rossz rétegekbe terveztek, aminek persze hibás gyártás lett a vége. Hiába lát valamit a megrendelő a monitoron, ha a küldött fájl annak nem megfelelő. Nagyon kellemetlen a megrendelőnek és nekünk is. Inkább szánd rá azt a 10-20 percet, hogy elolvasod a Gerber-es cikkeket, és rá fogsz jönni, hogy milyen egyszerű dologról van itt szó.

Miért fontosak a technológiai határértékek?

Röviden azért, mert ha ezek alatti vagy feletti értékekkel tervezel, akkor a végeredmény egyáltalán nem biztos, hogy hibamentes lesz. Ha pedig a panelek E-tesztelve lesznek, és hiba van a technológiai paraméterek be nem tartása miatt, akkor mehet a NYÁK-ok újragyártása, hiszen hibásan nem fogjuk őket odaadni. Ez pedig költségnövekedést okozna a mi oldalunkon, így a Tiéden is. Emiatt azonnal visszadobjuk azokat a terveket, amelyek nem felelnek meg a határértékeknek (ezt a gyártás előkészítése során ellenőrizzük szoftveresen).

Miért ne tervezz 0,15mm-es vezetőszélességekkel, ha nem muszáj?

A technológiai határértékek indokolatlan feszegetése mindig többletköltséget okoz. A finomabb rajzolatú panelekből a szokásosnál is több készül pluszban, hogy biztosan meglegyen a megfelelő darabszám, de ez ugyebár tovább növeli a költségeket, ami Téged közvetlenül nem érint, de közvetetten hatással lesz a későbbi árainkra.

Mi az a stencil? Kell ez nekem?

Egyelőre még nem, aztán reméljük, hogy igen :D . A stencil az SMD alkatrészek beültetésénél használatos vékony lemez, amelyen a küldött Gerber alapján kivágásokat készítünk. A stencillel forrasztópaszta felvitele lehetséges a NYÁK-ra, már kisebb sorozatoknál is nagyon meggyorsíthatja a beültetést. Ha most kezded a szakmát, akkor erre valószínűleg csak később lesz szükséged. Aztán, ha meguntad a kézi SMD beültetést, akkor rendeld meg nálunk a gépi beültetést, és ebben az esetben stencilköltséggel sem kell számolnod, ezt mi álljuk.

Olyan sok az opció a NYÁK gyártás oldalon, mit kellene bejelölnöm rendeléskor?

Alapértelmezetten azok az opciók vannak bejelölve az oldalon, amivel a legtöbben rendelnek. A Speciális beállítások résszel biztosan nem kell foglalkoznod, a szelektív felületkezelés részt is hagyhatod ólmos tűziónozáson. Az pedig nyilván egyértelmű, hogy kérsz-e pozíciónyomatot (azok a fehér feliratok) és lötstoppot (az általában zöld színű lakkozás), és ha igen, akkor melyik oldalaira az áramkörnek.

Mennyibe kerül, hogy adott furatok furatgalvanizáltak legyenek?

Alapesetben minden 2 vagy többrétegű NYÁK összes furata galvanizált, amelyet forrszem vagy réz vesz körül, ennek semmilyen felára sincsen.

Mi az a pooling tábla?

Az azonos paraméterekkel rendelt NYÁK-ok tervét egy nagyobb táblára (úgynevezett pooling táblára) montírozzuk. Egy pooling tábla tartalmaz azonos és különböző terveket a megrendeléseknek megfelelő (pontosabban általában nagyobb) darabszámokban. A gyártás így sokkal hatékonyabb időben és költségekben, mintha egyesével készülnének a NYÁK-ok, ami ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne. Többek között ezért 5x5mm nálunk a minimális NYÁK méret, és nincsen szükség technológiai keretre a gyártáshoz.

Téglalap alaktól eltérő alakú NYÁK-ot is rendelhetek?

Természetesen! Minden NYÁK kontúrmarással készül (tehát szinte tetszőleges alakzat lehetséges), ennek a szolgáltatásnak nincsen felára. Az ok egyrészt, hogy a pooling gyártás miatt csökkentené a tábla optimális elrendezésének lehetőségét, ha az optimalizációkor még a lemezollós vágást is figyelembe kellene venni – azaz drágítana. Másrészt szebb is és jobb is, mint egy rágott lemezollós vágás.