NYÁK technológiai adatok, határértékek

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-17 0 comments

Technológiai határértékek

Minimális méret: 5x5mm

Maximális méret: 400x400mm

Minimum vezetőszélesség és szigetelési távolság 1oz (35um) rézvastagság esetén: 0,125mm

Minimum vezetőszélesség és szigetelési távolság 1oz (35um) rézvastagság és differenciális vezetők esetén: 0,15mm

Minimum vezetőszélesség és szigetelési távolság 2oz (70um) rézvastagság esetén: 0,15mm

Minimum vezetőszélesség és szigetelési távolság 2oz (70um) rézvastagság és differenciális vezetőkesetén: 0,175mm

Minimális szigetelési távolság spirális rajzolat (antenna) esetén az egyes menetek között: 0,3mm

Minimális vezetőtávolság a kontúrtól: 0,4mm

Minimális furatátmérő: 0,25mm

Minimális belső marás szélesség: 0,6mm

Minimális maradékgyűrű a furat körül 1oz (35um) rézvastagság esetén: 0,125mm

Minimális maradékgyűrű a furat körül 2oz (70um) rézvastagság esetén: 0,15mm

Pozíciónyomat minimális vonalszélessége: 0,2mm

Temetett via-k, zsákfuratok 4 réteg esetén: nem kérhetők

Az, hogy a megtervezett NYÁK megfelel-e a gyárthatósági követelményeknek, a DRC (Design Rule Check – Tervezési Szabályok Ellenőrzése) segítségével ellenőrizhető le. Amennyiben két vezetőt túl közel helyeztünk el egymáshoz, vagy egy furat átmérője kisebb a megengedettnél, vagy más olyan hibát tartalmaz a terv, ami miatt az nem felel meg a NYÁK gyártás követelményeinek, a DRC jelezni fogja a hibákat. Ma már a NYÁK tervező szoftverek többsége tartalmaz DRC-t.

A kalkulátor árai

A NYÁK gyártás és Alkatrész beültetés oldalon az opciók függvényében megjelenő ár a végleges költségeket takarja, a szállítás minden esetben ingyenes. Az árak az egy tételben megrendelt és kifizetett mennyiségekre vonatkoznak, mivel a gyártás cm2 ára erősen függ az egyben megrendelt mennyiségtől. Ha rendelendő felület nagysága miatt online ár nem jelenik meg, akkor kérje egyedi ajánlatunkat!

A weboldalunkon feltüntetett árak kizárólag az online felületen történő megrendelés esetén érvényesek.

A NYÁK rendelésnél a kész méretet kell megadni, nem kell hozzászámolni technológiai keretet. A méret megadásánál, ha nem egész mm-re adódik a NYÁK méret, akkor minden esetben a következő egész mm-t adja meg! Pl. ha a NYÁK mérete 95,3×40,9mm, akkor 96x41mm-t adjon meg méretnek!

Nagyon fontos a pontos méret és a többi paraméter megadása (forrasztásgátló lakkot kér-e, stb.), mert az árat ez alapján számolja a weboldal. Ha a leadott terv méretében eltérés van a beírt adatokhoz képest, akkor egyeztetnünk kell a megrendelővel, ami időveszteséget fog okozni, mert a megrendelése újra a feldolgozási sor elejére kerül. Minden esetben a megrendeléskor bejelölt paramétereknek megfelelően fogjuk gyártani a NYÁK-okat! Ez azt jelenti, hogy ha nem jelölte be, hogy kér forrasztásgátló lakkot vagy pozíciónyomatot, de a feltöltött Gerber fájlok között található forrasztásgátló és pozíciónyomat réteg, akkor ezek nélkül fogjuk gyártani a panelt!  Ha pedig bejelöli pl. az alkatrész oldali lötstop réteget, de nem küld hozzá Gerber fájlt, akkor alkatrész oldali lötstop nélkül kerül gyártásba a NYÁK! A gyártás előkészítéskor a terv elfogadásánál mindig azt vesszük figyelembe, hogy a küldött terv belefér-e a megadott paraméterek keretébe: pl. ha 2 oldalas kivitelt jelölt be, de csak egy rézréteget tartalmazó tervet küldött, akkor a teljes tervet 1 rétegűként fogjuk kezelni (nem lesznek galvanizáltak a furatok, lötstop csak a rézréteg oldalán lehet), VAGY ha pl. 50x50mm-es méretet adott meg, de a terve csak 45x45mm, akkor is elfogadjuk a gyártáshoz, VAGY bejelölte, hogy kér pozíciónyomatot, de nem küldött hozzá fájlt, akkor pozíciónyomat nélkül kerül gyártásba a terv.

Ha olyan jellemzővel vagy variáció szerint szeretne megrendelést leadni, amelyet nem tud a NYÁK gyártás oldalon kiválasztani vagy egyértelműen megadni, kérjük, hogy lépjen kapcsolatba velünk és a megrendeléskor a megjegyzés mezőben (a Pénztár oldalon) is jelezze különleges kérését!

A kalkulátor által mutatott árak az egyesével gyártott (szimpla) és panelizált NYÁK-okra is vonatkoznak. Panelizált esetben kérjük, hogy a NYÁK gyártás oldalon a “Speciális beállítások” lenyíló menüből válassza ki a panelizált opciót (segítség a használathoz lejjebb). Panelizált tervként értelmezünk minden olyan tervet, ahol a panelen belül az ugyanolyan vagy különböző terveket nem köti össze egyetlen vezető sem.

A prototípusokat és a kisebb sorozatokat minden kategóriában úgynevezett “pooling” szolgáltatás keretein belül nyújtjuk. Ez azt jelenti, hogy a megrendeléseket nem egyesével, hanem más megrendelésekkel együtt panelba montírozva kerülnek gyártásba. Emiatt nem számoljuk fel az egyszeri költségeket (pl. filmköltségek), így az egyszer már gyártott NYÁK-ok utánrendelése esetén is a kalkulátor által mutatott ár az érvényes.

Galvanizált félfuratok

A galvanizált félfuratok (kontúron túllogó galvanizált furatok) gyártása csak felár ellenében lehetséges. A félfurat minimális átmérője 1mm, és a hozzátartozó forrszem minimális átmérője 1,6mm. Ennek felára típusonként és megrendelésenként különböző lehet, ezért megrendelése esetén erre egyedi árat adunk.

Spirális rajzolatok

Amennyiben a terve spriális rajzolatot (pl. antenna) tartalmaz, a spirál vezetőinek vastagsága minimum 0,15mm vastagnak kell lenniük, és a menetek közti szigetelőtávolságnak legalább 0,3mm-nek. Spirális rajzolat esetén ezek a minimális határértékek, és a gyártási idő is hosszabb, melyről a megrendelés leadása után tudjuk tájékoztatni.

Gyártási idő

Értelemszerűen a hosszabb gyártási idő alacsonyabb árat ad. A feltüntetett határidők tájékoztató jellegűek, előfordulhat, hogy előbb elkészülnek a megrendelt NYÁK-ok, de erre ígéretet tenni nem tudunk, csak ha rövidebb gyártási időt választ.

A gyártási időt a következőképpen értelmezzük. Minden adott nap éjfélig beérkezett rendelést legkésőbb a következő munkanapon feldolgozunk, és a gyártási idő a feldolgozást követő munkanaptól számítandó munkanapokban. Tehát a gyártás mindig a feldolgozást követő munkanapon kezdődik. Például egy szerdai napon este 18:15-kor 7 munkanapos határidőre leadott rendelést legkésőbb másnap (csütörtökön) 16:00-ig feldolgozzuk, és a gyártás pénteken megkezdődik. A NYÁK-ok így a következő hét utáni szerdán 14:00-ig elkészülnek. A megrendelés leadásakor kérjük, vegye figyelembe, hogy a nyomtatott áramköröki lapokat beszállító partnereink állítják elő, így a legjobb szándékaink ellenére is bekövetkezhetnek nagyon ritkán olyan váratlan helyzetek (géphiba, szállítói késés, stb.), amelyek a sürgős rendeléseket is késleltethetik. Kérjük, hogy a tervek leadását soha ne hagyják az utolsó pillanatra!

Alapanyag

StandardNYÁK: Választható 1, 2 vagy 4 rétegű kivitel (rétegek száma alatt a rézrétegeket értjük). A normál keretek között gyártható maximális méret 400x400mm. Az alapanyag az ólmos tűziónozás esetén nem RoHS FR-4 típusú üvegszálas Tg = 135°C üvegesedési hőmérséklettel (eddig a hőmérsékletig még üzemszerűen használható), ólommentes, OSP vagy ENIG felületkezelés esetén RoHS kompatibilis Tg = 140°C üvegesedési hőmérséklettel. Európában kereskedelmi forgalomba kerülő termékek esetén ne válassza az ólmos tűziónozást, mert az RoHS direktívának nem megfelelő alkatrészek (NYÁK) csak olyan készülékekben használhatók, amelyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba (pl. egy készülék prototípusa). Az alapanyag vastagság 1-2 réteg esetén 0,6-2mm között, 4 réteg esetén 0,8-1,6mm között megválasztható, normál esetben 1,6mm.

Rézvastagság: Függetlenül a rétegszámtól, a külső rétegek rézvastagsága 1 oz (35um) vagy 2 oz (70um) lehet. A végleges rézvastagságot gyártás során történő sorjamentesítő csiszolás és a rézgalvanizálás paraméterei befolyásolják. Rézgalvanizáláskor a sűrű rajzolatú részekre vastagabb rézréteg rakódik ki, míg a nagy és összefüggő rézfelületekre (pl. telefólia) vékonyabb. Az 1 oz (35um) vastagság a gyakorlatban a telefóliás részeken is legalább 40-45um, 2 oz (70um) esetén pedig általában 80um vagy afeletti. A furatfalakban a rézvastagság tipikusan legalább 20-25um közötti.

4 rétegű alapanyag:  a gyártás során a “mag” alapanyagra mindkét oldalról 0,21mm vastagságú prepreg kerül. A prepreg dielektromos állandója: 4.4. A 0,8-1,6mm-es végleges vastagságok esetén a mag vastagsága változik.

Alumínium alapanyag: Elsősorban LED-es és teljesítmény elektronikai alkalmazásokhoz ajánljuk maximum 400x400mm-es méretben, 1 rétegű kivitelben. Az alumínium hordozó és a rézréteg között egy 100µm vastagságú szigetelőréteg helyezkedik el. Az alapanyag vastagság ebben az esetben csak 1,6mm lehet.

Forrasztásgátló lakk (lötstop)

Egyoldalas NYÁK terv esetén csak azon az oldalon lehet lötstop, ahol a rézréteg is van. Technológiai okokból nálunk nem lehetséges olyan NYÁK megrendelése, amely 1 rézréteget tartalmaz, de két oldalra kérne a megrendelő lötstopot (akár azonos vagy különböző színűt). Kettő vagy többrétegű NYÁK tervnél általában mindkét külső oldalra kérnek lötstoppot a megrendelőink (bár ez nem feltétele a rendelésnek). Alumínium hordozó esetén csak fehér lötstop választható fekete felirattal. A különböző megrendelések beazonosítása miatt egy kisméretű azonosítószámot helyezünk el a lötstop rétegben, amennyiben a terv pozíciónyomatot nem tartalmaz.

Pozíciónyomat (feliratok)

A jól olvasható pozíciónyomat érdekében a feliratoknál legalább 0,2mm-es vonalvastagságot használjunk, és a betűk magassága minimum 2mm legyen. Az e határértékek alatti feliratokat megvastagítjuk, de olvashatatlanság esetén a problémás feliratokat a gyártás előkészítésekor eltávolítjuk. A feliratok helyes megtervezéséről itt olvashat bővebben. Ha Eagle-t használ, akkor további segítséget itt talál. Azokat a részeket, amelyek kilógnak a NYÁK körvonalából, az előkészítéskor levágjuk. 

A feliratok a megrendelések túlnyomó többségében rá szoktak lógni a forrszemekre, via-kra és egyéb forrasztható területekre. Ezeket a rálógó részeket ugyancsak eltávolítjuk, mert problémát okozhatnak az E-tesztnél és a kézi vagy gépi beültetésnél is. Emiatt ne használja a pozíciónyomatot arra, hogy pl. IC-k vagy modulok vagy más alkatrészek egyes lábait kimaszkolja vele, hogy az adott helyen ne legyen forrasztható. Ha azt szeretné, hogy egy terület ne legyen forrasztható, akkor erre a maszkolásra a forrasztásgátló rétegben levő nyitásokat távolítsa el a kívánt helyekről, hiszen ez – ahogy a réteg nevében is benne van – gátolja majd meg a forraszhatóságot az adott helyeken.

A pozíciónyomat színe alapértelmezetten fehér, de fehér forrasztásgátló lakkréteg esetén fekete színű. A különböző megrendelések beazonosítása miatt egy kisméretű azonosítószámot helyezünk el a pozíciónyomat rétegben, amennyiben a terv pozíciónyomat réteget tartalmaz.

NYÁK-on belüli marás

A NYÁK-on belüli marás díjmentes szolgáltatás. A NYÁK gyártásakor csak azokat a belső marásokat tudjuk elkészíteni, amelyeknek a szélessége elegendően nagy ahhoz, hogy a marószerszám beférjen a megmunkáláshoz (a belső marások minimum értékei a fenti határérték táblázatban láthatók). A túl keskeny marásokat emiatt figyelmen kívül hagyjuk.  A NYÁK-on belüli marás nem ugyanaz, mint a panelizáláskor kérhető kitördelhető marás. A panelizálásről bővebben itt olvashat. A NYÁK-on belüli marás használható különböző csatlakozóhelyek, nagy potenciálkülönbségű részek közötti szivárgóáramok megszüntetésére, stb. A lehetőségekről bővebben itt olvashat.

Furatok

A furatok száma a korlátlan, nincsen erre vonatkozó felár vagy megkötés. A kettő vagy többrétegű NYÁK esetén minden furat furatgalvanizált, egyrétegű esetén pedig egyik furat sem galvanizált. Kettő vagy többrétegű NYÁK esetén azok a furatok nem galvanizáltak, amelyeket nem vesz körül rézfólia (nincs körülötte forrszem), minden forrszemmel körülvett furatot galvanizálunk.

A Gerber vagy projektfájl által tartalmazott furatokat tizedmilliméterre kerekítjük, pl. 0,879mm –> 0,9mm. Az így kapott furatméreteket tekintjük a kész furatátmérőknek. Például: egyoldalas NYÁK esetén egy 1mm átmérőjű furat 1mm átmérőjű fúróval készül.

Kettő vagy többrétegű, furatgalvanizált NYÁK esetén egy pl. 1mm-es furat 1,1mm-es fúróval készül, és a furatgalvanizálás, illetve a felületkezelés miatt a végső átmérő kb. 1,03-1,05mm lesz. A technológiai határértékeknél megadott maradékgyűrűt ebben az esetben az 1mm-es (eredeti) furatmérethez képest értelmezzük.

A furatok 6.5mm-ig tizedes lépésekben készülnek. A 6,5mm feletti furatok NYÁK-on belüli marással lesznek kialakítva.

Soha ne rakjon le furatokat úgy, hogy azok egymásba érjenek! Ha hosszlyukat szeretne a NYÁK-ra, akkor azt NYÁK-on belüli marással kell elkészítenünk, amelyről bővebben itt olvashat.

E-teszt

A repülőtűs E-teszt (azaz elektromos teszt) olyan mérési eljárás, amivel a legyártott NYÁK-okon detektálhatóak a rövidzárlatok vagy szakadások, így a hibás darabok nagyobb eséllyel kiszűrhetők. Minden nálunk megrendelt NYÁK elektromosan tesztelt, tehát hibás panelt nem kaphat. A tesztelés 100%-os, nem véletlenszerű.

Kontúr kialakítás

Szolgáltatásunk “pooling” jellege miatt (több vevő megrendelése egy nagyobb táblára montírozva készül) a NYÁK-ok kontúr kialakítása kontúrmarással történik. Kérjük, használja ki ennek lehetőségeit, illetve mindig vegye figyelembe a korlátokat, amelyekről bővebben itt olvashat. A pooling szolgáltatás miatt a kontúrvonalból kilógó alakzatokat (feliratokat, rézrajzolatokat, túllógó furatokat) gyártás előkészítéskor eltávolítjuk, hogy ne lógjanak be más vevők tervébe. Lemezollós vágást nem vállalunk.

Tudnivalók a panelizálásról

A nagyobb darabszámú megrendeléseknél érdemes panelizálva kérni a gyártást, így a beültetésnél könnyebben kezelhetővé válnak a panelek, illetve gépi beültetésnél szinte elkerülhetetlen a panelizált NYÁK-ok használata. Amennyiben az Ön igényeinek megfelelően készítjük el a paneltervet, és Ön jóváhagyja, utólagosan nem tudunk elfogadni reklamációt azzal kapcsolatban, hogy pl. túl nagyok lettek a kitörtőfülek, és emiatt nehézkes az egyedi NYÁK-okat kitördelnie a panleból. Emiatt javasoljuk, hogy a panelizálást bízzák ránk.

Panelizálásnál a StandardNYÁK kategóriában a “Speciális beállítások” lenyíló menüben kell kiválasztani a “panelizált” opciót. A panelizálással kapcsolatos további információkat itt talál.

Kérjük, hogy ne küldjön olyan NYÁK tervet, amelyen több, egymástól teljesen független NYÁK van, és azok külön-külön teljes körvonallal rendelkeznek, esetleg nincs körülöttük körvonal (azaz mindegyiket teljesen körbe kell marni, hiszen így értelmetlen a panelizálás). Ebben az esetben külön fogjuk választani az egyes terveket, és teljesen át kell variálni a megrendelést, illetve a végösszeget (Önnek is plusz munka).

Ahány különböző tervet kíván gyártatni egymástól függetlenül, teljesen körbe marva (tehát NEM panelizálva, ritzeléssel vagy kitördelehtő marással vagy ezek kombinációjával), annyi “NYÁK gyártás”-t kell a kosárba tennie. Ha pl. két NYÁK-ot helyez el a panelon, amelyek végül majd egy készülékbe kerülnek beépítésre (akár egymásra forrasztva vagy egymás fölé csavarozva távotartóval – pl. alaplap és kijelző modul), akkor is két külön tervként értelmezzük a munkát.

Speciális beállítások

Alapesetben ezek a választási lehetőségek a leggyakrabban használtak szerint vannak beállítva. Ha Ön nem járatos a sorozatgyártásban vagy nincsenek különleges igényei, akkor ezeket a beállításokat hagyja figyelmen kívül. A legördülő menü elemei a következők:

Szelektív felületkezelés: Szelektív felületkezelésnek hívjuk az olyan eljárást, amely során a felületkezelő bevonat (ón, ezüst, nikkel/arany, OSP) a forrasztásgátló lakk felvitele után kerül a NYÁK szabadon levő rézfelületeire. Ez azért fontos, mert ha ón van jelen a lötstop alatt (azaz az ónozás nem szelektív), akkor a reflow kemencében vagy a hullámforrasztóban az ón a hő hatására megolvad, és felráncolhatja a lötstoppot, illetve a nagyobb vezetők elszívhatják az ónt a forrszemektől. Tehát pl. sorozatgyártás esetén (ónozás tekintetében) csakis a szelektív felületkezelési eljárások ajánlottak. Ez kizárja a hagyományos galvánón használatát, mint végső felületkezelést, hiszen az ón ott marad a lötstop alatt a kész NYÁK-on is.

Ha ENIG felületkezelést választ, és az aranyozott felület nagysága nagyobb, mint a NYÁK felületének 30%-a, akkor erre külön ajánlatot adunk!

A szelektív bevonatok elkészítése során mindazok a rézfelületek ónozottak vagy aranyozottak lesznek, amelyeket nem fed lötstop réteg. Ez azt jelenti, hogy a fiducial-ok és a forrszemek mindegyike felületkezelt lesz, kitakarni a NYÁK bizonyos részeit nem tudjuk!

Alapértelmezetten tűziónozással készülnek a NYÁK-ok, de választható még kémiai nikkel/arany és OSP bevonat is. Az ónötvözet lehet ólomtartalmú vagy ólommentes. Termékfejlesztéshez, prototípusokhoz, EU-n kívüli értékesítéshez, saját célra használható az ólomtartalmú ónötvözet is, de az Európai Unió területén már nem hozható kereskedelmi forgalomba olyan termék, amely veszélyes anyagokat tartalmaz egy adott százalékos arány felett. Emiatt az ólomtartalmú forraszanyagok nem használhatók ezekben a termékekben. A kiváltásukra a nyomtatott áramkörökön felületkezelésként csak ólommentes ón, arany, OSP és más nem ólomtartalmú vegyületet lehet használni. Magánfelhasználásra vagy kereskedelmi forgalomba nem kerülő NYÁK-ok esetén továbbra is használhatók az ólomtartalmú forraszok, amelyeknek jobb a forraszthatósága.

Alapanyag vastagság: normál kivitelben 1,6mm, de tetszőlegesen megválasztható 0,6-2mm között a megadott lépésekben. A vastagság mindig a 35μm-es (1oz) rézfóliával értendő. Vastagabb, 70μm (2oz) réz esetén a teljes vastagság nagyobb lesz.

Rézvastagság: a kiinduló rézfólia vastagság 17,5μm, alapesetben erre 20-25μm galvánréz kerül, amely a valóságban több, mint 35μm rézvastagságot ad. További galvanizálással 70μm vastagság kérhető. Ez általában a nagyáramú, teljesítmény-elektronikai eszközökben szükséges. A vezetőszélesség méretezéshez itt talál segítséget.

Terv jellege: itt kell kiválasztania, hogy az Ön által feltölteni kívánt NYÁK terv 1db NYÁK-ot tartalmaz (szimpla) vagy több egyforma/különböző tervet egymás mellé montírozva (panelizált). Ha az Ön által elképzelt panelizálást (több NYÁK egymás mellé montírozása egy lapra) nem tudja megtervezni, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és egyedi ár alapján elkészítjük a paneltervet.

 • Ha a terv jellege szimpla: ez azt jelenti, hogy az Ön által feltöltött terv 1db NYÁK tervből 1db-ot tartalmaz (nincsen több ugyanolyan vagy különböző NYÁK terv a leadott fájlban). Ebben az esetben az alábbi variációk közül választhat:
  • Kézbesítés formája: ki kell választania, hogy milyen formában szeretné megkapni a NYÁK-okat.
   • Panelizálva és egyesével is megfelel: Ön ránk bízza, hogy a tervet egyesével vagy panelizálva fogjuk gyártani, és ha panelizálva, akkor a kontúrokat ritzeléssel, marással vagy a kettő kombinációját variálva alakítjuk ki. Ha a terv legalább egyik mérete mérete 20-30mm alatti (kicsi vagy keskeny NYÁK), és a darabszám több, mint 10, akkor várhatóan panelizálni fogjuk ritzeléssel vagy kitördelhető marással.
   • Egyesével kontúrmarva: a tervet mindenképpen egyesével, kontúrmarva kéri.
 • Ha a terv jellege panelizált: ez azt jelenti, hogy az Ön által feltöltött terv több egyforma vagy különböző NYÁK tervét tartalmazza olyan elrendezésben megtervezve, hogy az közvetlenül gyártható legyen. A panelizált terv elkészítése tehát ebben az esetben az Ön feladata, amelyhez segítséget itt talál. Ez azt jelenti, hogy ha kitördelhető marásra vagy ritzelésre van szüksége, akkor NEM elegendő a terveket egymás mellé helyeznie a montírban, hanem szükséges a törőfülek vagy ritzelési vonalak, illetve a panelkeret megtervezése is. Ha nincs szüksége kitördelhető marásra vagy ritzelésre, mert az egyedi NYÁK-ok szétválasztását Ön kívánja elvégezni majd, akkor mindegy, hogy a kitördelhető marás vagy a ritzelés opciót választja. Ha szüksége van fiducial-okra vagy illesztőfuratokra, akkor ezeket is Önnek kell megterveznie. Tehát a panelizált opció választása esetén kompletten megrajzolt paneltervet kérünk.
  • Különböző tervek száma: adja meg, hogy a feltöltött, panelizált terve hány darab különböző NYÁK tervet tartalmaz.

A NYÁK méretétől függően kézi beültetéshez 20-30db-ig általában egyesével történő gyártást kérnek megrendelőink.

Panelizált gyártást érdemes választani, ha:

 • sok, kis méretű (pl. 10x20mm) NYÁK rendelése esetén, mert egy-egy nagyobb panelon sokkal könnyebb a beültetés, ha együtt van a sok kis NYÁK
 • gépi beültetéskor általában szükséges egy legalább 5mm szelességű panelkeret, ahol a gépek meg tudják fogni a panelt, és a fiducial-ok (referencia jelek, amelyekhez a beültető és ellenörző gépek szinkronizálnak) – TIPP: Ha nálunk rendeli meg a beültetést, akkor panelkeretre általában nincsen szükségünk a beültetéshez, tehát ennyivel kevesebbet kell fizetnie a NYÁK gyártás megrendelésénél.