Gerber fájlok exportálása Eagle 9.xx-ben

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-25 0 comments

A Gerber fájlokat a tervből azért szükséges előállítani, mert a legbiztonságosabban a NYÁK gyártást ezekből tudjuk megvalósítani. E folyamat során – a NYÁK rétegeinek számától függően – 2-10db Gerber fájl jön létre, amelyeket a megrendeléskor kell feltölteni.

A régebbi Eagle verziókhoz képest némi változás történt a Gerber fájlok exportálásánál a CAM processzorban, ezért ez az útmutató segíthet az új felületen kiigazodni.

1. lépés

Töltsük le a .CAM fájlt, amely tartalmazza az áruházunknak megfelelő beállításokat.

NYAKARUHAZ_EAGLE_91.CAM letöltése (9.1-es verzióhoz)

NYAKARUHAZ_EAGLE_922.CAM letöltése (9.22-es verzióhoz)

A későbbi Gerber generálások megkönnyítése érdekében, ezt a fájlt másoljuk be az Eagle szoftverünk \cam mappájába. Nálunk ez az elérési útvonal így néz ki:

pl. C:\EAGLE-9.1.0\cam

2. lépés

A Gerber fájlok generálása előtt futtassuk le a DRC ellenőrzést, majd győződjünk meg arról, hogy a DRC nem adott ki hibát (az ablak bal alsó sarkában levő “DRC: Nincs hiba.” felirat jelzi a hibamentességet), és a tervünk egészen biztosan legyártható. A DRC-ről bővebben itt olvashat.

3. lépés

Nyissuk meg a Fájl/CAM Processzor menüt!

Ekkor megjelenik a CAM feldolgozó.

4. lépés

Válasszuk ki a Fájl/Megnyitás/Feladat… menüpontot.

5. lépés

Nyissuk meg a NYAKARUHAZ.CAM fájlt!

Ekkor megjelennek a NYÁKÁRUHÁZ.HU beállításai. Az “Alkatresz pozicionyomat”“Forrasztasi pozicionyomat”, stb. fülekre kattintva az ablak jobb oldalán kiválaszthatjuk, hogy melyik rétegeket szeretnénk exportálni az adott Gerber fájlba. Így tetszőlegesen módosíthatjuk például, hogy a .PLC fájlba (alkatrész oldali pozíciónyomat) az alkatrészek nevei (tNames), az értékei (tValues) vagy mindkét tulajdonsága kerüljön.

6. lépés

Nyomjuk meg a “Process Job” gombot.

Ekkor ki kell választani az exportálás helyét, ahova elkészíti az Eagle a Gerber fájlokat, amelyek egy újonnan létrehozott Gerbers mappában lesznek az előzőleg kiválasztott mappán belül. Az exportálás idejét a rétegek bonyolultsága szabja meg, ezért importált képek esetén jóval tovább tarthat a folyamat, mint anélkül. Sikeres exportálás esetén ezt kell látnunk:

kész Gerber fájlok közül csak azokra van szükség, amelyek ténylegesen hordoznak információt a gyártásra vonatkozólag. A NYAKARUHAZ_EAGLE_91.CAM fájl használatával csak ezek a fájlok fognak elkészülni. Hogy egyébként melyek ezek a fájlok, arról itt írtunk bővebben.

Az exportált fájlokat be kell csomagolni egyetlen .ZIP fájlba, és ezután már feltölthető a terv áruházunk honlapjára a NYÁK gyártás megrendeléséhez. Ha a tervben nem szerepel peldául pozíciónyomat, akkor a .PLS és .PLC fájlokat nem kell elküldeni.

Fontos különbség a régebbi Eagle verziókhoz képest, hogy az új verzió a 0mm szélességű apertúrákat nem exportálja ki, tehát tipikusan ha a körvonalat 0mm szélességú vonallal rajzoljuk, akkor az nem fog megjelenni az exportált Gerber fájlokban. Emiatt mindig használjunk legalább valamilyen minimális, de 0-tól eltérő vonalszélességet!

A 9.2-es verziótól felfelé megjelent a lötstop rétegeknél egy checkbox, ami az invertálásra vonatkozik. Ez a mező sose legyen bepipálva! A lötstop rétegeknél csak az “ablakokat” kell tartalmaznia a Gerber fájloknak, tehát azokat a részeket, ahol NEM LESZ lötstop a kész NYÁK-on. (Ez az egyetlen réteg, amire a valósághoz képest invertált nézetben van szükségünk.)

A feltöltött fájlokat a megrendelés elküldése után leellenőrizzük, hogy ténylegesen megfelelnek-e a gyárthatósági szempontoknak, hiszen mindig akadhat olyan hiba, ami elkerülte a tervező figyelmét. Ebben az esetben azonnal felvesszük a kapcsolatot a megrendelővel.