Hasznos technikai tanácsok a NYÁK gyártás megrendeléséhez

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-28 0 comments

Az alábbi tanácsok összeállításával az a célunk, hogy – egymás munkáját megkönnyítve – a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban juthasson hozzá a megrendelt NYÁK-okhoz.

1. A megrendeléskor a NYÁK tervet kizárólag Gerber fájlok formájában töltsük fel. Erre azért van szükség, mert bár mi is át tudnánk konvertálni az Eagle, Sprint Layout és Diptrace , és egyéb formátumú terveket Gerber fájlokká, a konverzió során mégis felléphetnek hibák, amelyek azt okozzák, hogy a végleges NYÁK és a terv között eltérések lesznek (megszámlálhatatlan típusú problémával találkoztunk az évek során ebből adódóan amelyek miatt a projektfájlokból gyártást nem vállalunk).

2. A Gerber fájlok közül lehetőleg csak azokat küldje el, amelyek ténylegesen tartalmaznak információt a gyártásra vonatkozóan. Ezzel időt takarít meg nekünk, hiszen akkor nem kell válogatnunk, hogy melyik fájllal mi volt a célja a megrendelőnek. Az eddigi legextrémebb esetben 38db (!) fájlt kaptunk, amelyek közül mindössze 5db volt szükséges a gyártáshoz. Annak megállapítása, hogy hány fájlt kell küldenie, nagyon egyszerű: általában elmondható, hogy ahány réteget szeretne gyártatni, annyi fájlra van szükség. Külön rétegnek (tehát külön fájlnak) minősülnek a rézrétegek (rétegenként 1 fájl), lötstop rétegek (rétegenként 1 fájl), pozíciónyomat rétegek (rétegenként 1 fájl), fúrófájl (általában 1 fájl, de lehet kettő is, ha a panel tartalmaz furatgalvanizált és nem furatgalvanizált furatokat is) és a kontúr is. Ahhoz, hogy pontosan milyen fájlokra van szükség, itt talál segítséget.

3. Nagyon előnyös, ha a Gerber fájlok elnevezése utal arra, hogy milyen réteget tartalmaznak. A legjobb elnevezések, amiért nagyon hálásak szoktunk lenni a megrendelőknek

   1. [Projektnév]_Top_Copper.cmp
   2. [Projektnév]_Top_Soldermask.stc
   3. [Projektnév]_Top_Silkscreen.plc
   4. [Projektnév]_Bottom_Copper.sol
   5. [Projektnév]_Bottom_Soldermask.sts
   6. [Projektnév]_Bottom_Silkscreen.pls
   7. [Projektnév]_Drill.drd
   8. [Projektnév]_Outline_Milling.milling

Pl.: rf_mainboard_v1_Top_Copper.cmp
Az ilyen formában küldött fájlok esetén a legkisebb a hibalehetőség, pl. a rétegek felcserélése.

4. Amennyiben lehetséges, a fúrófájlt az alábbi formátumban küldje:

  1. Excellon 2; 2.4-es; abszolút; Leading zero; INCH; ASCII.

   Ettől eltérő beállításokat is tudunk értelmezni, de ezek importálása plusz időt vesz igénybe.

5. Ne használjon méretező vonalakat a rajzon! A Gerber formátum egyértelműen meghatároz minden méretet, szükségtelen a NYÁK méretét, furatok elhelyezkedését méretezni. Mindez csak plusz hibalehetőséget hordoz magában, mivel ezeket a felesleges jelöléseket nekünk törölnünk kell, és fennáll a veszélye, hogy szükséges részeket is kitörlünk a tervből, ami a végén hibás gyártást eredményez.

6. Ne tükrözze, és ne tolja el egymástól egyik réteget se!

7. Minden esetben rajzolja meg a NYÁK körvonalát! Még akkor is, ha az négyszögletes, és nincsen benne kontúrmarást igénylő alakzat. A körvonalat lehetőleg 0mm szélességű vonallal (appertúrával) rajzolja, és minden rétegbe tegye bele. A kontúrmarás mindig a körvonal középvonala mentén fog megtörténni!

8. Ha technikai vagy egyéb megjegyzést szeretne fűzni a megrendeléshez, azt nyugodtan írja be a megrendelés leadásakor a Megjegyzés rovatba, nem szükséges külön .txt fájlba beírnia a Gerber vagy projektfájlok mellé.

9. Egy Gerber fájl “csomagban” csak egy NYÁK tervet küldjön, ne montírozza össze a különböző terveket, csak akkor, ha ténylegesen azt szeretné, hogy azokat 1 panelként kezeljük a rendelést, de ebben az esetben a panelizálás szabályait szükséges betartani, illetve mindenképpen jelölje a NYÁK gyártás oldalon a Speciális beállítások alatt, hogy a terv panelizált és hány különböző tervet tartalmaz. A félreértések megelőzése miatt: az ilyen több tervet tartalmazó/panelizált tervek gyártását csak drágábban vállaljuk!

10. A tervezés során tartsa be a technológiai határértékeket!

 • Elegendő távolság van-e a kontúrtól?
 • Vezetőszélesség minimum és szigetelőtávolság be van-e tartva?
 • Via-k körüli maradékgyűrű elég nagy?
 • Egyoldalas NYÁK esetén a forrszemek kellően nagyok? Az egyoldalas NYÁK-nál sokkal könnyebben szakadnak le a forrszemek, mert a furatgalván hiánya miatt nem annyira stabilak, mint a többrétegű NYÁK-nál.
 • Pozíciónyomat vonalszélessége van-e leaglább 0,2mm / 8mil?

11. Először a rögzítőfuratokat tegye le a NYÁK terven, amellyel majd rögzívi a NYÁK-ot a műszerdobozban vagy a végleges helyén. Kellemetlen, ha a tervezés végén utólag kell valahogy bezsúfolni 2-4db furatot még a NYÁK-ra.

12. Ellenőrize le a Gerber fájlokat valamilyen programmal (pl. ingyenes Gerbv), hogy a rétegek valóban úgy néznek-e ki, ahogy szeretné.

13. Tegyen feliratot a forrasztási és/vagy alkatrész oldali rétegekbe, hogy azok ne cserélődhessenek fel a gyártáskor. (Kérésére, ezeket eltávolítjuk a gyártás előkészítés után.)

14. A Gerber fájlokat úgy nevezze el, hogy a fájlnevek egyértelműen utaljanak arra, hogy melyik réteget tartalmazzák.

15. A kontúrt egy folytonos vonallal rajzolja meg, amelyből egyértelműen látszik, hogy mekkora a panel.

16. Ha alkatrész beültetést is szeretne rendelni tőlünk a NYÁK gyártás mellé, akkor még a NYÁK gyártás megrendelése előtt egyeztessen velünk!

17. Ha nem biztos valamiben, akkor kérdezzen! Sokszor az évtizedes gyakorlattal rendelkező szakemberek sem biztosak bizonyos beállítások vagy módszerek használatában. Mi minden nap ezzel foglalkozunk, ezért lehet, hogy egy bonyolultnak tűnő kérdésben nagyon gyorsan tudunk segíteni.