DRC ellenőrzés Eagle-ben

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-24 0 comments

Az Eagle-ben az ellenőrzés teljesen automatizált, a vizsgálathoz elegendő a tervezési szabályokat megadni, vagy az általunk készített .DRU fájlt betölteni, amelyben mi már megadtuk a szükséges paramétereket.

NYAKARUHAZ.DRU-k letöltése

A DRC manuális beállításához a tervezési szabályokat itt találja meg.

Néhány Eagle-t használó megrendelőnk jelezte, hogy a letöltött NYAKARUHAZ.DRU fájl lefuttatása után sok-sok hibát jelez a NYÁK tervben, holott az egyértelműen megfelel a gyártási követelményeknek. Pl. egy 0,4mm széles vezetőt túlságosan vékonynak talál a DRC, pedig az lehetne akár 0,15mm széles is. Ha Ön is ilyen problémával szembesül, akkor is megrendelheti a NYÁK gyártást, mert mi úgyis leellenőrizzük még egyszer, és jelezzük, ha tényleg van a tervben DRC hiba.

1. lépés

A NYAKARUHAZ.DRU fájlt másoljuk be az Eagle dru könyvtárába. Nálunk ez az elérési útvonal így néz ki:

C:\EAGLE-7.1.0\dru

2. lépés

A tervezés befejezése után válasszuk ki az Eszközök/DRC… menüt!

3. lépés

A DRC ablakban lehetőség van az egyes füleken belül arra, hogy kézzel beírjuk a minimális vezetőszélességet, furatméretet és egyéb jellemzőket, amelyek a terv leellenőrzéséhez szükségesek. A hibák elkerülése miatt a NYÁKÁRUHÁZ.DRU fájl betöltését javasoljuk a Betöltés… gomb segítségével. Ha manuálisan szeretné kitölteni ezeket az értékeket, akkor a szükséges paramétereket a technológiai határértékeknél találja.

4. lépés

A betöltés után az Ellenőrzés gombra kattintva azonnal megjelennek a hibák a jobb alsó sarokban levő ablakban. Jelen példában a furatok 0,3mm átmérőjűek, a .DRU fájlban pedig szándékosan 0,6mm-es minimum furatátmérőt határoztunk meg, hogy az Eagle hibát jelezzen.

Ahhoz, hogy ne legyen hiba az ellenőrzés után, két dolgot tehetünk:

  1. A DRC konfigurálásánál átírjuk a minimális furatátmérőt akkorára, ami a legkisebb furattal megegyező vagy kisebb méretű. Ezt azonban semmiképpen sem javasoljuk, hiszen így lehetséges, hogy gyárthatósági követelmények alá kerül a tervünk!

  2. Átszerkesztjük a via-kat vagy furatokat megfelelően nagy méretűre.

További hibát okozhat, ha a vezetősávok túl közel vannak egymáshoz vagy a furatokhoz, via-khoz, illetve a panel kontúrjához. Ebben az esetben az Eagle az alábbi ábra szerint jelzi a hibát.

Természetesen itt is beállítható kisebb értékre a DRC beállításokban a vezetők közötti távolság, de ezt az előzőhöz hasonlóan nem ajánljuk. A hibákat célszerű a vezetők más úton történő elvezetésével javítani.

Ha minden hibát kijavítottunk, akkor a DRC újbóli futtatása után már “DRC: Nincs hiba.” üzenetet kell, hogy kapjunk, ami a bal alsó sarokban jelenik meg az Eagle-ben.

Ez azt jelenti, hogy a tervünk megfelel a NYÁK gyártás követelményeinek, és már nincs akadálya, hogy a szükséges Gerber fájlokat létrehozzuk. A Gerber fájlok létrehozásához itt talál segítséget.