DRC ellenőrzés Sprint Layout-ban

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-24 0 comments

A Sprint Layout 6.0-ás verziójában nincsen lehetőség a beállítások elmentésére vagy későbbi betöltésére, mint pl. az Eagle-ben. A szoftver mindig az utolsó beállítást jegyzi meg, és azt kínálja fel a következő használatkor is, ezért jelen esetben a beállításokat az adott képernyőképeknél írjuk le.

1. lépés: megnyitás

A program indítása után nyissuk meg a NYÁK tervet!

2. lépés: a DRC lefuttatása

Az ellenőrzés automatikus, csak néhány paramétert kell megadni. Ehhez kattintsunk a  uagesl_14  ikonra, amelyet a jobb felső sarokban találunk. Ekkor megjelenik a DRC ablak. Az alábbi képernyőképpel megegyező módon pipáljuk be az összes ellenőrizendő tételt, és az alábbi értékeket írjuk be. Az alábbi értékek csak tájékoztató jellegűek, példaként szolgálnak a beállításhoz, a pontos technológiai határértékekről itt tájékozódhat! A DRC-t attól függően kell konfigurálnia, hogy milyen kategóriában kíván gyártatni!

Copper: 0.15mm – a ground plane fólia és a többi vezető közötti minimális távolság
Drillings: 0.30mm – a furatok közötti minimális távolság
Drilling min: 0.30mm – minimális furatátmérő
Drilling max: 6.00mm – maximális furatátmérő
Track min: 0.15mm – minimális vezetőszélesség
Annular ring min: 0.15mm – minimális vezetőszélesség a furat körül (maradékgyűrű)
Silkscreen min: 0.10mm – a pozíciónyomat vonalai közötti távolság

Az adatok megadása után nyomjuk meg a  uagesl_15  gombot az ellenőrzéshez. Ha a gomb felett a  uagesl_16  felirat jelenik meg, akkor nincsen hiba a tervben, a Gerber fájlok exportálását elkezdhetjük.

Ha DRC hibát talál a szoftver, akkor azt az alábbi példa szerint jelzi. Itt, az első képen a minimális vezetőszélességet 1,15mm-re állítottuk, és rögtön mind a 14 vezetősávot hibásnak jelezte a szoftver (Track too thin – Vezetősáv túl vékony).

Ezen a képen a minimális furatméreteket 1,3mm-re állítottuk, így mind a 23 furatot túl kicsi átmérőjűnek jelzi (Drilling too small – Furat túl kicsi).

Ha minden hibát kijavítottunk, és ezt DRC-vel is leellenőriztük, akkor tervünk megfelel a NYÁK gyártás követelményeinek, és már nincs akadálya, hogy a szükséges Gerber fájlokat létrehozzuk. A Gerber fájlok létrehozásához itt talál segítséget.