Miért küldjön Gerber fájlokat a NYÁK gyártáshoz?

Posted by in Tudásbázis on 2020-09-28 0 comments

NYÁK gyártás nálunk kizárólag Gerber fájlokból rendelhető meg. Néhány évig vállaltuk, hogy több közismert NYÁK tervező szoftver projektfájlját elküldve a megrendelés után mi állítsuk elő a gyártáshoz szükséges Gerber fájlokat. Az esetek többségében a végeredmény megfelelő volt, de akadtak olyan kivételek, amikor nem a tervező által megálmodott rajzolatok realizálódtak a NYÁK-on. Ezek a hibák részben a megrendelő és az általunk használt szoftverek verziókülönbségeiből, részben a tervezőszoftver nem megfelelő használatából fakadtak (pl. a pozíciónyomat rétegbe kerültek a furatok, rossz oldalra tervezte a rézréteget a megrendelő, stb.). 

Az ilyen jellegű problémák forrása többféle lehet:

  • a tervező nem ismeri olyan mélységig a szoftvert, hogy tudja, hogy az adott elképzelését hogyan kellene a tervben kiviteleznie (pl. galvanizált hosszlyukak, forrasztásgátló lakkréteg eltávolítása vagy létrehozása tetszőleges helyekre, stb.)
  • a NYÁK tervező szoftver hibája miatt a Gerber exportáláskor nem azokat a rétegeket exportálja a program a Gerber fájlokba, amelyeket kéne, esetleg nem ugyanúgy, ahogy a tervben szerepel
  • az egyes szoftverek verziói előrefelé vagy visszafelé nem kompatibilisek egymással, ezért bizonyos alakzatokat, objektumokat vagy feliratokat nálunk már nem úgy fog megjeleníteni a szoftver, mint az Ön által használt verzió

Kétség kívül a legtöbb szoftver által okozott probléma az Eagle projektfájlokkal van. Számtalan olyan esettel találkoztunk, amikor a feliratok szétcsúsztak a Gerber exportálás során vagy bizonyos feliratok egyszerűen eltűntek, ha a terv elkészítésénél használt Eagle-től különböző verziójú Eagle-ben nyitottuk meg a tervet. Az Eagle-t rengetegen használják, habár sokkal jobb kezelhetőségű és fejlettebb programok is vannak – akár ingyenes formában -, amelyekkel a NYÁK tervezés jóval hatékonyabb és gyorsabb lehet.

A legtöbb emberi félreértés vagy tévedés okozta hiba a Sprint Layout-os projektfájlokban fordul elő. Sokan talán a szoftver egyszerűsége miatt választják ezt a programot, azonban néhány alapvető szabály ismerete nélkül ebben a szoftverben is elkövethetők olyan végzetes hibák, amelyek teljesen rossz gyártást eredményeznek. A kiexportált Gerber fájlokat mindig ellenőrizzék le pl. Gerbv szoftverrel mielőtt gyártásba küldik!

Miért küszöbölhetők ki az ilyen gondok Gerber fájlokkal?

Talán az egyik legszemléletesebb lehet a Word dokumentum és a PDF párhuzam. Régebben sok problémát okozott, hogy a különböző verziójú Word szövegszerkesztőben megnyitott fájlok nem ugyanúgy jelentek meg mindenhol, ahol megnyitottuk őket. Extrém esetben irreálisan nagy munka vagy lehetetlen volt “helyrehozni” a szétcsúszott tördeléseket, eltűnt képeket és ábrákat. A PDF erre egy olyan megoldást hozott, amelyet a NYÁK tervezésnél a Gerber formátum jelent: egységes, vektorgrafikus formátum, amely garantálja, hogy az lesz legyártva, amit ténylegesen tartalmaz.

Ahogy exportálás után a PDF dokumentumokat érdemes leellenőrizni, úgy a Gerber fájlokkal is csak ellenőrzéssel mehetünk biztosra. A Gerber export után tehát mindig nyissuk meg valamilyen erre alkalmas szoftverben az elkészített Gerber fájlokat, hogy tényleg mindent megfelelően exportált-e a tervezőszoftverünk. Erre a célra ajánljuk az ingyenes Gerbv programot.

Lehetséges a projektfájlokból történő gyártás valamilyen módon?

Mivel az egyes szoftverek verziókülönbségei okozta hibákat adott esetben lehetetlen, hogy felismerjük, mert nem tudjuk, hogy a megrendelőnél hogyan nézett ki a terv és nálunk hogyan kellene kinéznie, ezért a NYÁK tervező szoftverek projektfájljaiból történő gyártását semmilyen formában nem tudjunk vállalni.

Azt javasoljuk, hogy ha nem ismeri a Gerber formátumot, akkor szánja rá azt a 15-30 percet arra, hogy elolvassa a Gerber fájlokról szóló cikkeinket, és értse meg, hogy mennyire egyszerű dologról van szó. Ne féljen ettől, menjen biztosra, és legalább szemrevételezéssel leellenőrzött Gerber fájlokat küldjön gyártásba!